DEN HAAG - CDA-leider Sybrand Buma valt zijn partijgenoot en fractiegenoot Raymond Knops niet af vanwege diens verhaal over de dreigende bezuinigingen op Defensie en de vergelijking met onder meer terreurorganisatie al-Qaeda.

''Het zijn niet mijn woorden'', zei Buma alleen vrijdagavond in het RTL-programma Wat kiest Nederland.

Knops had donderdag gezegd dat de grootste aanslag op onze veiligheid en welvaart vooralsnog niet van terreurorganisatie al-Qaeda dreigt te komen, maar van de linkse partijen.

Ook waarschuwde Knops dat 12 september - de dag van de verkiezingen - wel eens een '11 september' voor de militairen kan worden, verwijzend naar de terreuraanslagen op onder meer New York in 2001.

Oud-militair

Knops stoort zich erg aan plannen bij linkse partijen die flink willen snijden in Defensie, na de forse bezuiniging die al is doorgevoerd. Volgens Buma is de emotie van Knops te verklaren omdat die een oud-militair is.

De zorgen over de gevolgen voor Defensie deelt Buma, maar de woorden van Knops zou hij niet kiezen. Verder afstand nemen van Knops wilde Buma niet. PvdA en SP vonden de vergelijking van Knops zeer ongepast.

Linkse samenwerking

Het CDA zal een linkse samenweking van PvdA, SP en GroenLinks niet aan een meerderheid helpen, zei Buma.

Hij had eerder al uitgesloten dat hij nog eens gaat samenwerken in een coalitie met de PVV van Geert Wilders. Buma is ervan overtuigd dat de economische crisis alleen kan worden opgelost door een middenkabinet met daarin in elk geval het CDA.

Peetoom

Buma zei verder pal achter partijvoorzitter Ruth Peetoom te staan, ook als het CDA woensdag bij de verkiezingen een forse nederlaag te verwerken krijgt.

Peetoom zette sinds haar aantreden een nieuwe koers in bij het CDA, die ook terug te zien was door een flinke vernieuwing op de kandidatenlijst bij de komende verkiezingen. Buma benadrukte dat hij samen optrekt met Peetoom en pal voor haar staat als haar positie onder druk zou komen te staan. Overigens heeft Buma daar geen enkel signaal over gekregen.

Lijsttrekkersprofiel van Sybrand van Haersma Buma

Lees alle berichten over de verkiezingen