AMSTERDAM - De PvdA kan volgens de dagelijkse peiling van Maurice de Hond bij de verkiezingen van 12 september rekenen op 32 zetels. Daarmee staat de partij van Diederik Samsom nog maar één zetel achter de VVD.

Er zijn vrijdag weinig veranderingen in vergelijking met de peiling van donderdag. Alleen de PvdA krijgt er twee zetels bij en de SP moet twee zetels inleveren.

Door de stijging van de PvdA staat de partij op 32 zetels, de VVD zou er 33 krijgen. Het verschil is daarmee net zo klein als tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, toen de VVD 31 zetels behaalde en PvdA volgde met 30.

De PVV staat op 19 zetels en de SP blijft de partij van Wilders met 23 zetels nog net voor. Door de verschuiving groeit de meerderheid voor een kabinet van PvdA, VVD en D66 tot 78 zetels. Mark Rutte zei onlangs echter dat deze 'paarse' coalitie "heel ver weg" is.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van Maurice de Hond. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Overgelopen

"Steeds meer PvdA-kiezers die in het afgelopen jaar waren overgelopen naar de SP, keren weer terug", legt Maurice de Hond uit. "Minder dan 15 procent van de PvdA-kiezers uit 2010 geeft nu nog aan SP te gaan kiezen." Vier weken geleden was dat percentage nog ruim 35 procent.

Lees alles over de verkiezingen