AMSTERDAM - De PVV heeft ten onrechte 13.000 euro gedeclareerd bij het Europees Parlement.

Dat beweert KRO Reporter, dat het declaratiegedrag van de PVV-fractie in Brussel onderzocht. 

De PVV ontving het geld voor een rapport dat vorig jaar verscheen over Nederland en de eurozone. Het onderzoek was bestemd voor de Haagse fractie en de Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal politieke doeleinden worden gebruikt.

Oud PVV Kamerlid Hernandez vertelt vrijdagavond in Reporter dat de mogelijkheid om Europees geld voor onderzoek te gebruiken binnen de Haagse fractie werd besproken.

''Dat is alleen in een zeer besloten fractiecommissie besproken, de commissie Buitenland, waar ik zelf ook bij zat. Daar is geopperd om te bekijken of de fractie uit Europa dit onderzoek zou kunnen financieren'', aldus Hernandez.

Tweede poging

Later probeerde de PVV nog eens eenzelfde bedrag aan subsidie te krijgen voor de vertaling van het in maart gepresenteerde onderzoek naar de kosten van de euro. Dit verzoek werd niet ingewilligd, meldt Reporter.

Op de factuur worden elf dagen research opgevoerd maar van daadwerkelijk onderzoek is volgens Europese ambtenaren geen sprake. De verrichte werkzaamheden bestonden volgens hen uit niet meer dan het vertalen van de samenvatting van een bestaand rapport; het in opdracht van partijleider Wilders gemaakte Lombard onderzoek naar de kosten van de euro.

''Het is een uitgavenpost die hoort bij de Haagse fractie'', bevestigt oud PVV Kamerlid Kortenoeven. ''De Europese fractie heeft daar evident niks mee te maken'', zegt hij in Reporter. ''Het is een beetje voor de bühne werken, maar uiteindelijk zelf wel uit de ruif eten'', oordeelt VVD Europarlementslid Van Baalen in het programma.

Partijleider Geert Wilders beweert altijd dat zijn partij geen cent subsidie ontvangt.

Bekijk hier de uitzending van KRO Reporter over de PVV:


Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Medewerker

Volgens het programma is een medewerker van de Europese PVV-fractie ook ingezet voor de campagne voor de Kamerverkiezingen in 2010. Dit is niet toegestaan. Zij mogen alleen werkzaamheden verrichten die betrekking hebben met het Europees Parlement.

KRO Reporter meldt daarnaast dat voormalig PVV Europarlementariër Daniël van der Stoep 24.500 euro declareerde bij het Europees Parlement voor zijn alcoholontwenningskuur. Van der Stoep veroorzaakte vorig jaar een aanrijding terwijl hij vijf keer zo veel had gedronken als toegestaan.

'Karaktermoord'

Van der Stoep spreekt in een reactie van 'karaktermoord' en vindt dat het een privézaak betreft. Hij bevestigt dat de zorgverzekering van de EU een deel van de behandeling heeft vergoed.

"Ook een Nederlandse zorgverzekering zou de kosten van deze kliniek op vergelijkbare wijze hebben vergoed", laat hij weten. "Sinds wanneer is het een schande dat je verzekerd bent en kosten declareert van zaken waarvoor je verzekerd bent?"

Wilders

PVV-leider Geert Wilders vindt dat zijn partij vlak voor de verkiezingen bewust in een kwaad daglicht wordt gesteld met een verhaal over duizenden euro's die te veel in Europa zouden zijn gedeclareerd. In het tv-programma EenVandaag sprak Wilders van ''PVV-bashing''.

Hij sprak niet tegen dat de declaratie is ingediend. Volgens hem heeft de PVV ''tonnen'' aan Europese subsidies voor onderzoek laten liggen, maar is er een keer gebruik van gemaakt.