PAFOS - Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken reageert terughoudend op het Frans-Italiaanse voorstel voor een speciale vergadering over Syrië.

De bewindsman gaat bekijken of een dergelijk overleg met zijn EU-collega's wel zinvol is.

Rosenthal verklaarde dat vrijdag op Cyprus, waar hij en zijn EU-collega's informeel bijeenkomen voor beraad over onder meer de Syrische burgeroorlog.

De Fransen en Italianen pleiten voor een wezenlijke discussie over de rol en het optreden van de EU in Syrië. Ook willen zij meer Europese eensgezindheid bij het verdere optreden tegen het regime van Bashar al-Assad. Uit Frankrijk kwamen al geluiden om de opstandelingen van wapens te voorzien.

Sancties

Volgens Rosenthal ''gaat het er nu vooral om'' om de oppositie zo veel mogelijk te ondersteunen, zeker ook de zogenoemde lokale coördinatiecommissies. Ook wil hij voorkomen dat er chemische wapens worden ingezet.

De minister wil daar een lijn trekken. Ook vindt Rosenthal het belangrijk om China en Rusland mee te krijgen bij de sancties tegen het regime, zodat die nog veel steviger kunnen worden.

Ashton

De Europese Unie focust zich op humanitaire hulp en op diplomatie om een einde te maken aan de Syrische crisis, benadrukte EU-buitenlandgezant Catherine Ashton tijdens het informeel overleg op Cyprus. De bijeenkomst is bij de badplaats Pafos, enkele honderden kilometers verwijderd van de Syrische kust. Ashton noemde het overleg erg belangrijk.

Ze benadrukte de noodzaak van humanitaire hulp voor de Syrische bevolking. Ook helpt de EU Syrische buurlanden, zoals Turkije en Libanon, bij de opvang van vluchtelingen. Daarnaast sprak Ashton haar steun uit voor de inspanningen van de nieuwe internationale gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi.

Alles over de gebeurtenissen in Syrië