AMSTERDAM - Scheidend voorzitter van de Tweede Kamer Gerdi Verbeet (PvdA) vindt dat er serieus moet worden gekeken naar een vaste zittingstermijn voor de Kamer.

Dit betekent dat als het kabinet valt, dit niet automatisch leidt tot nieuwe verkiezingen. Dat zegt Verbeet vrijdag in het Reformatorisch Dagblad.

De Kamervoorzitter, die na de verkiezingen vertrekt, vindt dat de kiezer de afgelopen jaren te vaak naar de stembus moest gaan.

In de laatste 10 jaar zijn er vijf keer Kamerverkiezingen geweest. Volgens Verbeet frustreert dit de continuïteit van het beleid en creëert het onrust in het landsbestuur.

Gemeente en provincie

Voor gemeenteraden en Provinciale Staten geldt al een vaste zittingstermijn. ChristenUnie-leider Arie Slob en SGP-voorman Kees van der Staaij suggereerden eerder ook al dat bij de val van een kabinet niet direct verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

Eerst moet worden onderzocht of binnen de bestaande politieke krachtsverhoudingen een nieuwe coalitie te vormen is. De fracties moeten het dan na de val van een kabinet wel eens zien te worden over een nieuw kabinet dat de steun heeft van een meerderheid in het parlement.

Kiesdrempel

Verbeet is geen voorstander van een hoge kiesdrempel, zoals die bijvoorbeeld in Duitsland geldt. ''Daar ben ik ik tegen. Evenredige vertegenwoordiging vind ik mooi, minderheden moeten een plek houden in het parlement. Bovendien zou een kiesdrempel ons in de huidige politieke constellatie, waarin alle partijen middelgroot zijn, niet helpen.''