AMSTERDAM - De traditionele kroonjuwelen als het referendum en gekozen burgemeester zijn niet zo belangrijk voor D66 als mensen denken.

Dat zegt voormalig D66-minister en oud-partijleider Thom de Graaf in een interview met NU.nl. Ook vindt hij regeren voor D66 belangrijker dan forse zetelwinst.

"Het klinkt misschien gek uit mijn mond, maar ik vind die kroonjuwelen niet zo belangrijk. Het zijn symbolen van onze vernieuwingswil. Het gaat me niet om de gekozen burgemeester of het referendum", aldus De Graaf.

"Wij willen de democratie levendig houden en dat kan op veel manieren. D66 is meer dan alleen de gekozen burgemeester en het referendum."

Bekijk het interview met De Graaf:

Balkenende II

De Graaf heeft als minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het kabinet Balkenende II zelf gestreden voor de gekozen burgemeester en als fractievoorzitter is hij bezig geweest met het referendum en een andere kiesstelsel. "Maar dat zijn verbeteringen die ik zo zou inwisselen voor andere als die beter zijn."

De Graaf trad af in maart 2005 toen zijn plannen om de gekozen burgemeester mogelijk te maken strandden in de Eerste Kamer. Een jaar later stapte D66 uit het kabinet en sindsdien heeft de partij niet meer geregeerd. Volgens De Graaf is het groot tijd dat daar verandering in komt.

"Gelet op het politieke spectrum ligt het voor de hand dat een partij als D66 een positieve bijdrage kan leveren aan een kabinet. En een coalitie over het midden kan vrijwel niet bestaan zonder D66."

De Graaf gaat ervan uit dat zijn partij enkele zetels meer haalt dan de huidige tien. Toch gaat het niet alleen om forse zetelwinst. "Voor mij is het allerbelangrijkste dat D66 een zetelaantal heeft wat Pechtold in staat stelt een belangrijke doorslaggevende rol te spelen. Nodig zijn voor een meerderheid is minstens zo belangrijk als veel zetels hebben."

Lees hier het hele interview met Thom de Graaf

Lees alles over de verkiezingen op onze special