DEN HAAG - D66 vindt dat de politiek alleenstaanden onderbedeelt ten opzichte van samenwonende burgers. De partij wil onder meer een 'neutraal' belastingstelsel, en evenveel zorgtoeslag voor alleenstaanden als samenwonenden.

Volgens D66-Kamerlid Wouter Koolmees kent Nederland zo'n 2,5 miljoen alleenstaanden, waarvan een groot deel jongeren, of juist ouderen.

Toch is deze groep "onderbedeeld in het politieke debat", zo zegt hij. "De meeste partijen richten zich op meerpersoonshuishoudens, en dan voornamelijk die met kinderen."

"Op de kosten van alleenstaanden is een aantal voordelen voor gezinnen in stand gehouden, maar wij vinden dat iedereen gelijk behandeld moet worden."

Leefvormneutraal

D66 pleit daarom voor een 'leefvormneutrale' overheid. Eerder al trok de partij daarom met SGP en CDA op om staatssecretaris Weekers (Financiën) te verzoeken om een onderzoek naar een leefvormneutrale belastingdruk.

Koolmees: "Uit onderzoek blijkt dat alleenstaanden in 2008 bijna tien procent meer belasting betaalden dan een gezin met kinderen. De overheid bevoordeelt zo samenwonen, dat is onrechtvaardig."

Ook komt D66 zelf met voorstellen. Zo zou iedereen zonder partner of kinderen het recht moeten hebben iemand aan te wijzen die erft tegen het partnertarief. Ook zouden samenwonenden niet meer zorgtoeslag moeten krijgen dan mensen die op zichzelf wonen, en moeten ook mensen zonder familie mantelzorg kunnen geven.

Koolmees: "Samen met het mogelijk maken dat winkels op zondag open zijn, en de bijdrage voor de kinderbijslag en het kindgebonden budget afhankelijk te maken van leeftijd en te beperken tot twee kinderen, zijn dat de belangrijkste maatregels om alleenstaanden een eerlijker positie te geven."

Alles over de verkiezingen in ons nieuwsdossier