AMSTERDAM - De Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher vermoedt dat Mark Rutte alsnog opnieuw met het CDA en de PVV in zee gaat na de verkiezingen.

"Het baart me zorgen dat het Rutte minder moeite kost om links uit te sluiten dan om de PVV uit te sluiten. Hij zegt dat hij nog het liefste door wil met het CDA en daar hoor ik op de achtergrond dan bij: met gedoogsteun van de PVV", aldus Asscher in een interview met NU.nl.

Asscher, vaak genoemd als toekomstig partijleider van de PvdA, noemt verder de uitspraken van Rutte in het Carrédebat 'premieronwaardig'. In dat debat antwoordde Rutte 'nee' op de vraag of hij tot het uiterste zou gaan om de Eurozone bij elkaar te houden.

"Iedereen weet dat hij de hoorn niet op de haak gooit als Merkel op 13 september belt", stelt hij.

"De afgelopen twee jaar hebben we gezien dat hij steeds iets anders vindt dan wat hij doet in Brussel. Ik heb het gevoel dat hij te veel luistert naar campagneadviseurs die zeggen: vertel geen onprettige waarheden."

Asscher sluit een overstap naar Den Haag niet uit indien de PvdA na de verkiezingen gaat regeren. Wel zegt hij 'het liefste' zijn werk in Amsterdam te blijven doen en niet de ambitie te hebben om minister of staatssecretaris te worden.

Verder pleit hij er voor dat de politiek in de publieke sector meer kwaliteit moet afdwingen, in plaats van geld geven en vage afspraken maken.

Lees hier het hele interview met Lodewijk Asscher

Lees hier alles over de verkiezingen