AMSTERDAM - Premier Rutte is tijdens het EenVandaag-debat bij de Erasmus Universiteit opnieuw aangevallen om zijn harde lijn tegen Griekenland. 

"Leiderschap is een streep trekken. Onder mijn leiding zal er geen derde steunpakket komen voor Griekenland als zij zich niet aan de afspraken houden", aldus Rutte. "Dat is niet in het Nederlandse belang."

CDA-lijsttrekker Buma en D66-leider Pechtold hielden hem voor dat zijn eigen minister van Financiën Jan Kees de Jager het niet met zijn lijn eens is.

"Ik ben blij dat De Jager wel het uiterste wil doen. Waarom laat u zich zo gijzelen door Wilders", aldus Pechtold, die hiermee stelt dat Rutte probeert de eurokritische PVV-stemmer te winnen.

Volgens de premier zit het kabinet wel degelijk op één lijn.

ECB

SP-leider Emile Roemer probeerde zijn gelijk te halen op de noodmaatregel die de ECB donderdag aankondigde. De Europese Centrale Bank wil staatsobligaties opkopen van zwakke Eurolanden.

"Allemaal grote blafhonden zeiden dat dit onverantwoord was en zie wat er gebeurt. Ik zie nu allemaal keffertjes op hun rug."

De SP pleit hier al langer voor, maar volgens PvdA-leider Diederik Samsom is er een 'cruciaal verschil' met de maatregel van de ECB.

"Het opkopen gaat samen met het noodfonds en daar was u altijd tegen." 

Buma

In de confrontatie tussen Buma en Samsom viel de CDA-leider zijn PvdA-collega aan op zijn plannen voor de woningmarkt. Volgens Buma had Samsom een tijd nodig om te erkennen dat zijn plannen om de hypotheekrenteaftrek aan te pakken zorgen voor lagere huizenprijzen en dus voor restschulden voor huizenbezitters.

Volgens Samsom is het echter noodzakelijk om 'lucht uit de vastgelopen bel' te halen, zodat de woningmarkt weer op gang komt.

De PvdA'er weersprak het verwijt van Buma dat hij de rekening 'keihard' bij de middeninkomens legt. In plaats daarvan legt het CDA de rekening bij gewone gezinnen omdat zij er in koopkracht op achteruit gaan, aldus Samsom.

Wilders

Het Nederlands Debat Instituut beschouwt PVV-leider Geert Wilders als de winnaar van het debat. Directeur Roderik van Grieken heeft dat gemeld. Volgens hem wist Wilders het best de toon te zetten en de meeste regie te voeren.

Het debat werd gekenmerkt door de grote hoeveelheid oneliners die de lijsttrekkers hadden voorbereid, aldus Van Grieken. ''Maar niemand bleek in staat om op dit expertisegebied van Wilders hem naar de kroon te steken'', zei Van Grieken, die verder kritisch was over de rommelige opzet van het debat.

De lijsttrekkersprofielen

Alle berichten over de verkiezingen in ons nieuwsdossier