DEN HAAG - De SP constateert dat ook mét marktwerking in de zorg de wachtlijsten niet verdwijnen, zo concludeert de partij op basis van eigen onderzoek. "In tegenstelling tot wat Schippers beweert."

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten heeft VVD-minister Edith Schippers van Volksgezondheid wekenlang ten onrechte beweerd dat met de SP de wachtlijsten terugkeren. Ze haalt daarvoor een rapport aan dat woensdag verscheen.

Daarin wordt van acht behandelingen bekeken hoe het zit met de wachtlijsten. Leijten noemt de resultaten "schokkend".

Leijten: "Bij bijvoorbeeld tweederde van de ziekenhuizen zijn er meer wachtlijsten voor revalidatie dan toegestaan. Dat is dus een structureel probleem waar de minister niets aan doet. Ook bij staaroperaties zien we wachtlijsten, terwijl die juist in de markt waren gezet."

Leijten denkt dat het niet aan het zorgsysteem ligt of er wel of geen wachtlijsten zijn, maar of er voldoende artsen en tijd beschikbaar zijn. "En her en der zie je zelfs dat wachtlijsten toenemen door marktwerking voor een vergroeide rug of kromme vingers, omdat andere meer lucratieve handelingen voorgaan", aldus Leijten.

SP en de PvdA zijn de grootste tegenstanders momenteel van marktwerking in de zorg.

Bekijk de bezuinigingen en investeringen van de SP

Volg de verkiezingen via onze special

Lees alles over de zorg