AMSTERDAM - De FNV mag dan intern orde op zaken moeten stellen, Den Haag is volgens de nieuwe voorzitter Ton Heerts "ook niet alles". "Het kabinet-Rutte was zo inconsequent als de pest."

Dit zegt hij in een uitgebreid interview met NU.nl.

"Ik heb briefjes gehad van Rutte en van andere politieke partijen hoe belangrijk ze de toekomst van de vakbeweging wel niet vinden. Dan vraag ik: ben je lid? Dat zijn ze dan niet. Nou, sorry, dan loop ik even verder naar mensen waar ik misschien meer aan heb", zo zegt hij.

Heerts wil dan ook af van 'de rituele dans' in Den Haag. "We moeten constant blijven praten, staan altijd open voor een gesprek. Maar we moeten er allemaal wat normaler mee omgaan, dat poldermodel."

"Ik vind dat we de politieke ideologie weer voorop moeten stellen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin als Bernard Wientjes (voorzitter werkgeversvereniging VNO-NCW, red.) zegt: SP dit of SP dat. De kiezers maken dat wel uit op 12 september."

"En het moet Wientjes doordringen dat het echt ernst is. Zeggen dat we een poldermodel moeten hebben, betekent ook dat je niet iedere keer rechtstreeks achter een rechts kabinet aanloopt."

"De SP heeft geen geldmachine, maar de VVD ook niet. Al dat goedkope gedoe, ik denk dat we daar eens vanaf moeten."

Rinnooy Kan

Donderdag tijdens het afscheid van de voorzitter van de SER, Alexander Rinnooy Kan, zal Heerts bovendien ook pleiten voor het 'opschudden' van de raad. Zo zal de FNV niet meer met twee, maar met 1 persoon deelnemen aan de raad.

"Betrek meer partijen bij het overleg. En nee minister Kamp, dan bedoel ik niet uw soort partij", zo zal hij zeggen. Volgens hem zijn gemeenten buiten spel komen te staan in het overlegmodel en moet de SER die verbinding weer moet zoeken.

Lees het hele interview

Alles over de verkiezingen