AMERSFOORT - De SGP zal nooit berusten in de 30.000 abortussen per jaar. Lijsttrekker Kees van der Staaij sluit ook niet uit dat toekomstige generaties zich zullen afvragen hoe ze hebben kunnen gebeuren.

Dat zei hij woensdagavond in Amersfoort tijdens een debat met zijn collega's van ChristenUnie en CDA, georganiseerd door het Nederlands Dagblad.

Van der Staaij kreeg vorige week een storm van kritiek over zich heen toen hij zei dat je door verkrachting niet zo snel in verwachting raakt. Hij zal in elk geval geen water bij de wijn doen: ''We moeten vrijmoedig opkomen voor Bijbelse principes. Dat is geen verloren strijd."

Arie Slob van de ChristenUnie ziet dat de ruimte om overtuigingen naast elkaar te laten bestaan, kleiner wordt. Het Evangelie kan voor anderen een aanstoot zijn, zei hij, daarom moeten ook christenen inlevingsvermogen voor anderen opbrengen.

Vrijheid van godsdienst

Sybrand van Haersma Buma van het CDA noemde de de strijd om vrijheid van godsdienst belangrijker dan ooit. Hij wilde zich over abortus niet uitspreken. Hij staat achter onze huidige wetgeving, maar vindt abortus zo pijnlijk voor de vrouw in kwestie dat hij ''er zo weinig mogelijk politieke woorden op wil leggen".

Van der Staaij zei verder dat we moeten kunnen praten over ''de donkere kanten van de islam'' en ''dat we ons niet hoeven schamen voor het stempel dat het christelijk geloof op de Nederlandse samenleving heeft gedrukt".

Alles over de verkiezingen op onze special