DEN HAAG - Minister Jan Kees de Jager (Financiën) was verbaasd dat premier en VVD-leider Mark Rutte dinsdagavond tijdens het lijsttrekkersdebat duidelijk maakte dat wat hem betreft Nederland niet het uiterste moet doen om de eurozone bij elkaar te houden.

De Jager zei woensdagavond in het RTL-programma Wat kiest Nederland dat hij een andere keuze zou hebben gemaakt. Hij vindt wel dat het uiterste gedaan moet worden.

Maar volgens De Jager staat het Rutte vrij om als lijsttrekker van de VVD tijdens de verkiezingscampagne ''positie te kiezen''.

''Het is best lastig om lijsttrekker en minister-president te zijn.''

Rutte zei dinsdagavond dat Griekenland niet voor een derde keer op miljardensteun hoeft te rekenen. De Jager zei dat dat het Nederlandse standpunt is. Verder wordt het oordeel van het Internationaal Monetair Fonds, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank afgewacht of Griekenland een volgend deel van de tweede lening krijgt.

Wel benadrukte De Jager dat zowel de noodlijdende landen als de andere eurolanden zich aan de afspraken moeten houden. ''Als zij niet leveren, hebben ze een probleem. Als wij niet leveren, hebben we ook een probleem. We moeten allebei leveren.'' 

Samsom

PvdA-leider Diederik Samsom vindt dat als Griekenland niet meer in staat is om zichzelf te besturen, moet Europa strenger ingrijpen en een deel van het bestuur overnemen. ''Onder curatele stellen'', aldus Samsom woensdagavond in tv-programma 1 voor de verkiezingen.

''Dat zou een stap kunnen zijn die vooraf gaat of in elk geval eerder zou moeten komen dan eruit stappen. Want dat is geen optie'', aldus Samsom over de toekomst van Griekenland.

Alles over de verkiezingen op onze special