DEN HAAG - Het gat tussen VVD en PvdA wordt kleiner in de peilingen.

Woensdagavond voorspelde ook Maurice de Hond een verschil van 4 zetels tussen beide partijen, net als een peiling van het tv-programma EenVandaag eerder de dag.

Volgens de peiling van De Hond zou de VVD nu uitkomen op 33 zetels, eentje minder dan dinsdag. De PvdA staat bij hem op 29 zetels, 2 meer dan in de vorige peiling.

De SP ziet opnieuw zetels verdwijnen en staat woensdag op 25. De PVV stijgt van 18 naar 19, het CDA staat stabiel op 13. D66 scoort 14 zetels.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ruim 4000 mensen.

Politieke barometer

Ook volgens de politieke barometer is het verschil tussen de VVD en de PvdA nog maar 2 zetels. Dat meldde de NOS.

De VVD staat volgens de politieke barometer echter op 34 zetels en PvdA komt uit op 32. Het verschil tussen deze partijen was volgens de barometer maandag nog 5 zetels. In tv-programma Nieuwsuur wordt om 22.00 uur de rest van de peiling naar buiten gebracht.

Premier

PvdA-leider Diederik Samsom wordt inmiddels net zo geschikt geacht voor de functie van premier als VVD-leider Mark Rutte. Dat meldde onderzoeksbureau Ipsos Synovate. Het bureau vroeg 1159 stemgerechtigden hun mening over de lijsttrekkers.

Samsom heeft een flinke spurt vooruit gemaakt. Hij kreeg net als Rutte een 5,9 van de kiezer als het gaat om geschiktheid voor het premierschap. Twee weken geleden kreeg de PvdA'er nog een 4,8. Op de derde plek eindigt D66-leider Alexander Pechtold.

PVV-leider Geert Wilders wordt het minst geschikt geacht voor de baan van minister-president.

Alles over de verkiezingen op onze special