HILVERSUM - Freek de Jonge is zaterdag niet welkom als gast bij het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen.

Dat heeft de 68-jarige cabaretier woensdag gezegd.

De Jonge is niet welkom omdat premier Mark Rutte, die die avond ook een van de tafelgasten bij het praatprogramma is, niet bij een komiek aan tafel wil zitten.

De Jonge zou bij presentatoren Jeroen Pauw en Paul Witteman vooruitkijken naar zijn verkiezingsconference van dinsdag. Woensdag kreeg hij als tegenvoorstel van de redactie om vrijdag in plaats van zaterdag aan te schuiven. Dan zijn Andries Knevel en Tijs van den Brink de gastheren. ''Maar daar zie ik van af'', zegt De Jonge.

De cabaretier begrijpt niet waarom Rutte niet samen met hem aan tafel wil zitten. ''Wat heeft hij te vrezen als hij zo zeker van zijn zaak is? Ik had me er wel op verheugd'', aldus De Jonge, die aangaf zich nu verder te gaan voorbereiden op zijn conference.

Zuur

Rutte stelde in De Wereld Draait Door dat De Jonge altijd ''ontzettend zuur'' doet over de VVD. ''We hebben niet gezegd dat we niet komen als Freek de Jonge komt, maar we hebben wel gezegd dat we het geen goed plan vinden als hij komt'', aldus Rutte.

''Vergeet niet: het is bij de Vara, die is rood. Het gaat om Freek de Jonge, die is rood én hij is al zo zuur over de VVD.''

Besluit

Rutte benadrukte dat als De Jonge komt voor de uitzending van zaterdag, hij ook gewoon aanwezig zal zijn. ''Maar als je me vraagt wat ik ervan vind, dan zeg ik: laat maar weg'', aldus Rutte.

Een woordvoerder van de VVD benadrukte eerder op de avond dat de partij niet betrokken is geweest bij een besluit om De Jonge af te zeggen voor de uitzending van zaterdag.

Moeite

''Wij merkten aan de VVD dat ze er moeite mee hadden dat er iemand aan tafel zou zitten die 3 dagen later een conference geeft'', aldus Herman Meijer, eindredacteur van het programma 1 voor de verkiezingen.

''Aan de kant van de premier was er een hele sterke voorkeur om dit niet te doen. Daarom hebben we Freek de vrijdag aangeboden. Uiteindelijk hebben wij het besluit genomen. Wij hadden ook tegen Rutte kunnen zeggen: het is kiezen of delen. Maar uiteindelijk hebben wij voor Rutte gekozen.''

1 voor de verkiezingen is een programma van de EO en de VARA en is tot en met 21 september elke avond op Nederland 1 te zien.

Alles over de verkiezingen op onze special