DEN HAAG - Door terugloop van het aantal asielaanvragen kunnen drieduizend opvangplaatsen voor asielzoekers worden geschrapt.

Dat schrijft minister Leers (Asiel) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder konden ook al 4000 opvangplaatsen worden gesloten.

Tegenover NU.nl laat hij in een interview weten dit 'een doorbraak' te noemen. "Ik zie dit als een resultante van de belangrijkste prioriteiten toen ik aantrad", aldus Leers.

De terugloop is volgens hem onder meer te verklaren door de snellere procedures. Zo krijgt bijna 60 procent binnen acht dagen uitsluitsel, waar dit voorheen 30 procent was.

Ook is Nederland volgens Leers minder aantrekkelijk geworden als land om een asielaanvraag te doen.

"Heel veel vluchtelingen komen via reisagenten. Die weten waar ze het meeste succes hebben en dus komen ze niet meer naar Nederland. Je staat meteen weer buiten als je een zwak verhaal hebt", stelt de minister.

Huisvesting

Verder worden asielzoekers die wel in procedure terechtkomen sneller vanuit een opvangcentrum naar huisvesting in een gemeente overgeplaatst. Onlangs is deze termijn verkort van 7 naar 5 maanden. In oktober wordt de termijn verder verkort van 5 naar 2,5 maand. 

Deze maatregelen leveren een tijdwinst op van een jaar op de totale verblijfsduur, aldus de minister.

De kosten voor asielopvang dalen door de maatregelen naar verwachting met 100 miljoen euro per jaar. Binnenkort maakt opvanginstantie COA bekend welke centra zullen sluiten.

Koers

In het interview blikt Leers daarnaast terug op zijn anderhalf jaar als minister. Zo komt de zaak-Mauro ter sprake en stelt hij dat de polarisatie door zijn 'autonome koers' op het asielbeleid minder is geworden. 

Ook pleit hij voor meer harmonisatie van Europees asielbeleid. In de discussie over gezinsmigratie wilde Leers daarentegen dat landen meer hun eigen beleid konden voeren, omdat elk land andere vraagstukken heeft met migranten.

Lees hier het hele interview met Gerd Leers