Het onafhankelijk onderzoek naar de mogelijke risico’s en gevolgen van schaliegaswinning is pas rond de zomer van 2013 afgerond.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) heeft dat woensdag gemeld aan de Tweede Kamer.

Uit een inventarisatie blijkt dat het onderzoek mogelijk zo duur is dat het Europees aanbesteed moet worden, aldus de minister. De grens voor een Europese aanbesteding ligt bij 130.000 euro, aldus zijn woordvoerder.

Tweede keer

Het is voor de tweede keer dat het onderzoek met uitstel krijgt te maken. Toen de minister het onderzoek vorig jaar aankondigde zou het nog voor de zomer van 2012 klaar zijn.

Het Britse bedrijf Cuadrilla, dat vergunning heeft voor proefboringen naar schaliegas in Brabant en in de Noordoostpolder, noemt het nieuwe uitstel jammer. Directeur Frank de Boer wil in overleg met het ministerie om de vertraging te beperken. Cuadrilla betwijfelt of het onderzoek zo duur moet zijn. Er is volgens de directeur geen veldonderzoek nodig en er zit niemand te wachten op onderzoekers uit het buitenland, zei hij woensdag.

De vergunning van Cuadrilla loopt in 2014 af maar kan worden verlengd. De Boer noemt vertraging van het onderzoek de ‘ultieme legitieme’ reden voor verlenging van de vergunning.