AMSTERDAM - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) wil dat er op verschillende plekken langs de Nederlandse grens vliegende brigades worden ingesteld. 

Dat zei de minister volgens De Telegraaf bij een werkbezoek aan de grensovergang bij Oldenzaal, waar al sinds 2008 een proef loopt met samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie.

Het eindrapport van de proef met het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT) deze maand, maar Teeven laat al weten tevreden te zijn met het resultaat.

"Gedurende de proef zijn 2700 delicten geconstateerd: variërend van mensenhandel, drugshandel, geweldscriminaliteit tot simpele verkeersovertredingen."

Dinxperloo

Volgens de staatssecretaris is er in bijvoorbeeld Dinxperloo en Vaals al sprake van samenwerking met buitenlandse korpsen, maar zijn de gezamenlijke controles nieuw. "Wat mij betreft moeten er straks langs de gehele grens met Duitsland en Belgische grens dergelijke teams komen", aldus Teeven.

De nieuwe GPT’s zouden met ingang van 1 januari 2013 aan de slag kunnen. De krant meldt dat in een later stadium kan worden uitgezocht om hoeveel teams het gaat.