DEN HAAG - De Vereniging van Universiteiten (VSNU) houdt "het hart vast" dat na de verkiezingen door de politieke partijen een nieuwe maatregel als de langstudeerboete op tafel komt te liggen.

Dit stelt Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU in een interview met NU.nl. Hij noemt de langstudeerboete het "schoolvoorbeeld van een ondoordachte maatregel."

Volgens Noorda moeten de politieke partijen ophouden "iedere twee jaar iets nieuws te bedenken. Daar maak je het onderwijs mee kapot."

"De partijen zeggen in hun programma’s allemaal dat onderwijs heel belangrijk is en dat er in geïnvesteerd moet worden. Dat in het onderzoek de toekomst van Nederland ligt."

"Maar als het puntje bij paaltje komt dan blijkt dit niet zo’n grote waarheid te zijn als je zou denken",aldus Noorda. "Er is helaas een grote afstand tussen de partijprogramma’s en de praktijk. Dat baart mij grote zorgen."

Volgens Noorda is de "politieke verwarring" na de vorige verkiezingen afgewenteld op studenten, universiteiten en hogescholen. "De langstudeerboete is tijdens de vorige formatie op een achternamiddag in Den Haag bedacht, toen bleek dat het alternatief van een hoger collegegeld ineens op bezwaren bleek te stuiten."

Noorda pleit voor de komende formatieperiode dan ook voor "langetermijnambities".

Lees het hele interview met Sijbolt Noorda.

Alles over de verkiezingen