DEN HAAG - Het is ''niet verstandig'' van VVD-leider en premier Mark Rutte om te zeggen dat hij Griekenland niet nog eens met miljarden euro's wil steunen.

Dat zei oud-premier Ruud Lubbers (CDA) woensdagavond in het televisieprogramma 1 voor de verkiezingen.

Oud-minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) denkt dat Rutte op zijn woorden terug moet komen. ''We krijgen niet al ons geld terug van Griekenland en we moeten waarschijnlijk nog een keer helpen'', voorspelde hij.

Lubbers zei overigens het onderwerp ''niet erg belangrijk'' te vinden. Hij wil liever aandacht besteden aan de problemen in Nederland. ''We hebben een stevige coalitie nodig'', zei hij, verwijzend naar het 'gedonder' met vallende kabinetten van de afgelopen jaren. Het CDA zal volgens hem samen met de PvdA en D66 onderdeel uitmaken van zo'n coalitie.

Gevoelig

Eerder op de avond zei oud-lijsttrekker van D66, Jan Terlouw, in televisieprogramma Nieuwsuur ook dat de uitspraken van Rutte onverstandig zijn. ''Dan zeg je als minister-president dat je niet tot het uiterste gaat om de euro te redden, terwijl je 13 september weer Europa in moet. Dat kan niet'', stelde hij. Terlouw had liever gezien dat Rutte had gezegd: ''Dit is zo gevoelig, we praten er na 12 september over''.

VVD-coryfee Frits Bolkestein zei in 1 voor de verkiezingen het eens te zijn met Rutte. Volgens hem heeft de VVD-leider gezegd dat indien Griekenland niet voldoet aan de eigen beloften, er een einde komt aan onze steun. ''Ik vind dat een juist standpunt'', aldus Bolkestein.

Lees alles over de verkiezingen op onze special