AMSTERDAM - VVD-lijsttrekker en premier Mark Rutte is niet bereid het noodlijdende Griekenland nog een derde keer met een miljardenpakket te helpen.

''Er zijn twee grote pakketten voor de Grieken afgesproken. Ik ben van mening dat het hiermee klaar is", zei Rutte dinsdag in het Carrédebat van RTL, het Financieele Dagblad, BNR en Elsevier.

Rutte is wel bereid tot enig uitstel voor de Grieken, mits dat geen geld kost. Andere lijsttrekkers als Diederik Samsom (PvdA) en Alexander Pechtold (D66) stelden dat Rutte ook in 2010 had bezworen dat er geen geld meer naar Griekenland zou gaan, maar dat later toch steunde.

Ook Geert Wilders (PVV) weet zeker dat Rutte na de verkiezingen op 12 september weer overstag gaat. ''Die man droomt in het Grieks, praat Grieks en eet Grieks’’, zei hij over Rutte. Wilders voorspelt dat de euro binnen een jaar niet meer bestaat.

Uiterste

Rutte en Wilders stemden allebei tegen de stelling dat het uiterste gedaan moet worden om de eurozone bij elkaar te houden.

Rutte: "Landen moeten zelf het uiterste doen in de euro te kunnen blijven. Als ze alles doen, dan is Nederland en dan ben ik als minister-president bereid te helpen omdat dat in het belang is van Nederlandse banen, pensioenen en spaargeld."

''Maar ze moeten wel orde op zaken stellen. Als ze dat niet doen, kunnen ze niet op onze steun rekenen'', voegde hij er aan toe.

Volgens Rutte kan daarmee ook een vertrek van Griekenland uit de eurozone "onvermijdelijk zijn''. Zo'n situatie kan ontstaan als Griekenland geen geld meer krijgt van de andere eurolanden en dan financieel omvalt. "Maar dan is het een besluit aan de Grieken zelf. Eén van de problemen nu is dat er niet voorzien is in een ordelijke exit. Wij willen dat als mogelijkheid'', zei Rutte.

Overeind

Samsom en Pechtold pleiten wel voluit voor de stelling om het uiterste te doen om de eurozone overeind te houden. ''Natuurlijk gaan we tot het uiterste'', zei Pechtold. Hij verweet Rutte een gebrek aan leiderschap. ''Waar bent u bang voor? Voor de kiezer of voor Wilders?''

Volgens Wilders speelt Rutte een spelletje en zijn de verschillen tussen de drie 'Paarse vrienden' niet groot, omdat ze alledrie de Europese maatregelen hebben gesteund.

''Margaret Thatcher had in haar eentje meer ballen dan u met z'n drieën bij elkaar.'' Pechtold constateerde daarop dat Wilders zich thuis voelt in het circustheater Carré.

Wachtlijsten

GroenLinks en ChristenUnie maakten zich in Carré grote zorgen dat met de plannen van de PvdA voor de zorg de wachtlijsten weer terugkeren. De PvdA wil het marktdenken in de zorg terugdringen en het geld in de zorg regionaal inzetten.

GroenLinks-leider Jolande Sap en ChristenUnie-voorman Arie Slob vrezen dat daarmee patiënten weer langer op een behandeling moeten wachten. ''Wachtlijsten zijn het slechtste wat mensen met lage inkomens kan overkomen'', aldus Sap.

PvdA-leider Diederik Samsom sprak de kritiek tegen. Hij wil de zorg dichter bij mensen thuis organiseren, specialisten en artsen in loondienst brengen en de operatiekamers niet meer ongebruikt laten.

SP-leider Emile Roemer daagde de PvdA-leider uit na 12 september voor een kabinet met de SP te kiezen, omdat volgens hem alleen dan Samsom zijn plannen kan verwezenlijken.

Verwijten

VVD-lijsttrekker Mark Rutte zei verbijsterd te zijn dat Samsom en Roemer tijdens het debat beweerden dat patiënten in de toekomst niet meer zullen moeten betalen voor zorg. Hij verweet hen een gebrek aan leiderschap. Ook Slob hield PvdA en SP voor een eerlijk verhaal te vertellen over de hoog oplopende kosten in de zorg.

Samsom benadrukte op zijn beurt dat in de PvdA-plannen hogere inkomens wel meer moeten betalen, de laagste inkomens niet.

AOW

Het debat kwam ook op de AOW-leeftijd. Wilders en Roemer zijn tegen het verhogen daarvan.

Voor de vorige verkiezingen van juni 2010 was het niet verhogen van de AOW-leeftijd voor Wilders zelfs een breekpunt. Meteen na de verkiezingen liet hij het echter vallen in de hoop samen te kunnen werken met VVD en CDA.

Tijdens het debat zei hij daar dinsdag over: ''Ik heb mijn lesje geleerd van de vorige keer. Ik ga niet weer breekpunten formuleren."

Maxima

Het debat besloot met een ondervraging van PvdA-leider Diederik Samsom. In reactie op vragen daarover, zei Samsom dat hij vindt dat de vader van prinses Máxima, Jorge Zorreguieta, aanwezig moet kunnen zijn bij de inhuldiging van prins Willem-Alexander tot koning: "Ik denk op dit moment dat dit zou moeten kunnen."

Lees het liveblog van het Carré-debat (gesloten)

Alles over de verkiezingen