ZOETERMEER - De VVD verwacht dat de forensentaks ''er snel aan gaat". Dat zei Tweede Kamerlid Ton Elias van die partij dinsdag tijdens een debat van verladersorganisatie EVO.

Hij gaf geen garanties, maar stelde wel dat wordt overlegd over het handhaven van de belastingvrijstelling voor het woon-werkverkeer.

Elias zei verder dat de maatregel mogelijk niet in het begrotingsplan zal worden opgenomen, maar in een aparte wet, ''zodat het makkelijker is om de regeling af te schieten".

Het is wel noodzakelijk om dekking te vinden, omdat de forensentaks de schatkist komend jaar 1,3 miljard euro op zou leveren.

De VVD-politicus benadrukte na het debat dat de afschaffing bovenaan het wensenlijstje van de partij staat, maar dat er wel een meerderheid om dekking te vinden voor moet zijn.

Het schrappen van de belastingvrijstelling van woon-werkverkeer werd dit voorjaar afgesproken door VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie. Dat gebeurde nadat het Catshuisoverleg tussen het kabinet van VVD en CDA en gedoogpartner PVV spaak liep.

Afstand

Niet alleen de VVD heeft afstand genomen van de maatregel. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe gaf aan de forensentaks voor een deel terug te willen draaien, net als D66-Kamerlid Gerard Schouw.

De ChristenUnie sprak van een ''foutje" in het akkoord over de begroting van 2013. Alleen voor GroenLinks is het repareren van de forensentaks ''geen prioriteit", aldus Kees Diepeveen, kandidaat-Kamerlid voor de partij.

Alles over de verkiezingen in ons dossier