DEN HAAG - De SP en de PvdA gaan inmiddels gelijk op in de peilingen van Maurice de Hond. Met de VVD echter ver aan kop, is het de vraag of de verkiezingen nog uit kunnen lopen op een tweestrijd.

De Hond brengt in aanloop naar de verkiezingen dagelijks peilingen uit. De SP floreerde lange tijd in de virtuele kiezersvoorkeur, waardoor zich een tweestrijd aftekende met de VVD.

Maar na de eerste lijsttrekkersdebatten lijken de kansen gekeerd voor de SP, en is de PvdA in opkomst. Beide komen nu uit op 27 zetels, ruim een week voor de verkiezingen op 12 september. Sinds mei 2011 hebben de partijen niet meer gelijk gestaan in peilingen.

Daarmee ziet het er nu naar uit dat de VVD onbetwist als grootste partij uit de bus zal komen. De partij staat dinsdag op 34 zetels, en heeft ook de afgelopen weken lang niet zulke grote schommelingen gekend in de peilingen als andere partijen.

De PvdA zal dan ook een flinke inhaalslag moeten maken, mocht die partij nog een tweestrijd met de VVD aan kunnen gaan. Volgens De Hond heeft de PvdA daar wel de potentie toe. 

42 procent van de mensen die nu aangeven PvdA te stemmen of PvdA een kans te geven zegt dat men eigenlijk niet op die partij had willen stemmen, maar dat lijsttrekker Diederik Samsom ze heeft doen twijfelen.

Strategische stem

Als de verkiezingen inderdaad niet uitdraaien op een tweestrijd tussen VVD en SP, verliest de SP mogelijk nog meer kiezers die overwogen een strategische stem op de partij uit te brengen.

Maar ook de VVD kan stemmen verliezen als strategische kiezers weglopen, mits het toch uitdraait op een tweestrijd met de PvdA. In dat geval kan ook de partij van Samsom daarvan profiteren.

Het CDA blijft in de peiling van De Hond steken op 13 zetels, de PVV op 18 en GroenLinks tikt er 5 aan, evenals de ChristenUnie. D66 zit op 14 zetels, de Partij voor de Dieren blijft op 3 en SGP staat op 2 zetels.

Carré-debat

De peilingen werden dinsdagavond bekend gemaakt een uur voor het begin van het lijsttrekkersdebat in Carré dat live wordt uitgezonden op RTL, een naar verwachting belangrijk en veel bekeken debat.

Volg de verkiezingen via de special

Kom meer te weten over de politiek via NUpubliek