AMSTERDAM - SP-voorman Emile Roemer laat zich niet uit het veld slaan door de tegenvallende peilingen van de afgelopen dagen.

"Ik heb de laatste week behoorlijk wat over me heen gehad, maar hoge bomen vangen veel wind en ik heb een stevige bast", zei hij maandag in Een voor de Verkiezingen.

In het programma zei VVD-leider Rutte, met wie Roemer in debat ging, dat het hem niet uitmaakte of de SP of de PvdA groter wordt, omdat deze partijen wat hem betreft toch niet te onderscheiden zijn. Hij sprak van 'lood om oud ijzer'.

Roemer zei dat hij niet meer boos is dat Rutte hem in het eerste televisiedebat een loer draaide over de zorgkosten. Roemer zei toen dat de VVD het eigen risico omhoog wil laten gaan, waarop Rutte ontkende. "Maar ik ben wel geïrriteerd over hoe wij met de zorg omgaan", zei hij. "We zijn de hele zorg aan het afbreken."

Volgens Rutte is het 'onvermijdelijk' dat mensen wordt gevraagd om zelf bij te dragen. Hij vreest dat als de plannen van Roemer worden uitgevoerd de wachtlijsten weer terugkomen.