DEN HAAG - VVD-lijsttrekker Mark Rutte moet ''voorzichtig zijn'' in de laatste week voor de verkiezingen, wil hij niet alsnog worden bedreigd door PvdA-leider Diederik Samsom.

Dat zei PVV-leider Geert Wilders maandagavond in het RTL-programma Wat kiest Nederland.

Wilders reageerde op de peiling van Ipsos Synovate, waarin de PvdA de SP met een grote stap voorbij is gestreefd en nu op 30 zetels staat, vijf minder dan de VVD.

Rutte moet geen fouten maken en zelf ook scoren, zei Wilders. Als Samsom doorstijgt, groeit de druk op Rutte om zelf met iets te komen.

Privéleven

Wilders antwoordde in het gesprek vrij open op vragen over zijn privéleven. Hij zei te hopen dat het ooit niet meer nodig is dat hij beveiligd wordt. Maar of dat moment komt weet hij ''oprecht niet''. Hij blijft er wel op hopen, want ''anders word ik wel heel depressief''.

De voortdurende beveiliging leidt bij hem niet tot meer stemmingswisselingen dan bij anderen, zei Wilders. ''Maar het vergt wel zijn tol. Het vreet aan je op z'n tijd.''

Het bijltje er bij neer gooien, is geen optie. Wilders wil nog jarenlang doorgaan als PVV-leider en nooit zwichten voor de bedreigingen aan zijn adres. ''Vrijheid van meningsuiting is het belangrijkste wat we hebben, daar mag je als politicus niet aan toegeven.''

Lees alles over de verkiezingen op onze special