AMSTERDAM – Een coalitie van VVD, CDA, PvdA en D66 is de beste coalitie om Nederland langdurige stabiliteit te geven.

Dat zegt voormalig VVD-minister en huidige commissaris van de Koningin in Noord-Holland Johan Remkes in een interview met NU.nl.

"Ik maak me grote zorgen over de politieke stabiliteit. Kiezers zijn onzeker over de pensioenen, de woningmarkt en hun werk. Er is een stabiele regering nodig met een langjarige heldere koers", legt Remkes uit, die minister was van 2002 tot en met 2007 in de eerste drie kabinetten Balkenende.

Volgens Remkes is de politieke situatie te complex voor partijen om elkaar op voorhand uit te sluiten. Partijen moeten over de eigen schaduw heen springen en zekerheid creeren, stelt hij.

"Als de verkiezingsuitslag dat mogelijk maakt zou ik een coalitiegesprek tussen VVD, PvdA, CDA en D66 niet als een schrik zien. Deze partijen kunnen langjarige stabiliteit geven."

Provincies

Ook zou Remkes vanuit zijn rol als Commissaris van de Koningin graag zien dat er duidelijkheid komt over de toekomst van de provincies.

"Ik heb met een aantal collega's aangegeven bij de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Donner dat we bereid waren om mee te werken aan een plan voor een fusie van provincies. Maar Donner heeft deze boodschap onvoldoende opgepakt. Want er is heel veel gepraat en heel veel papier geproduceerd, maar er is niets gebeurd."

Volgens Remkes is dat een terugkerend probleem. “Sinds de Tweede Wereldoorlog is er veel gepraat met weinig resultaat. Ik ben tamelijk cynisch geworden.”

De commissaris van de Koningin in Noord-Holland staat zelfs open voor een fusie van de provincies. "Het gaat mij om de vraag hoe publieke taken op een fatsoenlijke wijze worden uitgevoerd en welke inrichting van het binnenlands bestuur hoort daar bij. Een fusie van provincies behoort tot de mogelijkheden."

Lees hier het hele interview met Johan Remkes

Lees alles over de verkiezingen op onze special