DEN HAAG - De PVV verwerpt het idee dat de financiële markten op hol zullen slaan als Griekenland of andere landen uit de euro vertrekken.

"De markten spelen nu al in op de overlevingskansen van de eurolanden en voorzien het einde van de eurozone", aldus PVV-Kamerlid Teun van Dijck tegenover NU.nl.

"We zien dat beleggers en spaarders massaal vluchten uit Zuid-Europese landen en de euro. Ze verwachten dat schulden niet worden terugbetaald."

Hij reageert daarmee op de berichtgeving vandaag dat Amerikaanse bedrijven zich erop voorbereiden dat Griekenland uit de euro vertrekt.

Lehman Brothers

Minister Jan Kees de Jager van Financiën zei vorige week nog dat een Grieks faillissement nog steeds het risico met zich draagt om net als bij de val van Lehman Brothers in 2008 een nieuwe recessie te veroorzaken.

Maar volgens Van Dijck gaat dat argument niet op: "Lehman Brothers zag niemand aankomen, maar de problemen in de eurozone zijn nu al jaren aan de gang. De financiële markten, veel economen en ook wij zien de euro al lang als een mislukt experiment."

De PVV vindt dat alle landen weer terug moeten naar hun oude munt. Daardoor zouden landen waarmee het nu slecht gaat, via lagere lonen en devaluatie van hun munt een sterkere concurrentiepositie kunnen innemen ten opzichte van de rijkere Europese landen.

VNO-NCW

Van Dijck is verder niet erg te spreken over de pro-Europa campagne van werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Wij koesteren onze exportpositie, maar wij verwarren de euro niet met de Europese economische markt", aldus van Dijck. "Die blijft dan gewoon bestaan."

"Dat er verschillende munten zijn, houdt het bedrijfsleven op scherp, net als vroeger. Een Heineken moet dan in Griekenland bijvoorbeeld met lokale brouwerijen samenwerken om tegen de scherpste prijzen te kunnen leveren."

De campagne van "de grote bedrijven" doet hem denken aan 2005, toen Nederland een referendum hield over de Europese grondwet.

Van Dijck: "Toen deed VNO-NCW ook alsof het licht uit zou gaan als die grondwet niet ondertekend werd. Maar vooralsnog zie ik alleen nadelen van de Brusselse dictaten en de miljarden die we eraan kwijt zijn."

Debat

Op 3 september gaan de financiële woordvoerders van verschillende politieke partijen met elkaar in debat tijdens 'Het Financiële Verkiezingsdebat' georganiseerd door NU.nl en het Holland Financial Centre.

In de aanloop naar het debat spreekt NU.nl dagelijks een van de deelnemers over het actuele nieuws.

Lees de vorige zes afleveringen in de serie met de financiële woordvoerders

Lees alles over de schuldencrisis
Vijf vragen over een faillissement van Griekenland

Bekijk de investeringen en bezuinigingen van het PVV-verkiezingsprogramma