DEN HAAG - De vorming van een linkse coalitie wordt steeds ingewikkelder nu D66 geen 'experiment' via links wil en verwijten toenemen dat partijen zich niet durven uit te spreken.

"We willen geen avonturen op links en geen experimenten op rechts", zei D66-leider Alexander Pechtold maandagochtend tijdens het lijsttrekkersdebat georganiseerd door tijdschrift Libelle.

Volgens Pechtold is een stabiel kabinet alleen mogelijk vanuit het midden, zo laat hij na afloop van het debat weten aan NU.nl. "Het moet een coalitie worden waar heel Nederland zich in kan herkennen en belangen weet te verbinden. Dus een stabiele coalitie waarbij we de flanken afdekken."

Paars

SP-leider Emile Roemer stelt dat D66 terug wil naar een 'paars' kabinet met PvdA en VVD. "Ik ben benieuwd wat Pechtold zegt als op 12 september blijkt dat veel mensen het met de SP eens zijn dat we af willen van het doorgaan met rechts beleid."

Bekijk de reactie van Emile Roemer:

Jolande Sap, lijsttrekker voor GroenLinks, snapt niet waarom een coalitie met GroenLinks, PvdA, SP en D66 niet stabiel zou kunnen zijn. "Een stabiel kabinet is nodig en dat kan prima met de SP."

Liefdesverklaring

Roemer vraagt al een aantal dagen PvdA-leider Diederik Samsom om zich uit te spreken voor een linkse coalitie, maar Samsom wil vooralsnog alle opties ophouden.

Pechtold zegt zich zorgen te maken over de lijstverbinding tussen SP en PvdA. "De PvdA zei: dat kun je zien als een liefdesverklaring. Terecht dat Roemer nu vraagt: hoe zit het daarmee?", aldus de D66-leider.

"Als ik zie hoe anders de SP denkt over voor ons belangrijke thema's als Europa, AOW en overheidsfinanciën, dan denk ik dat samenwerking met die twee partijen heel moeilijk wordt." Hij vindt dat de partij van Roemer zichzelf hierdoor 'buitenspel' zet.

Samsom laat weten dat de lijstverbinding alleen tot doel heeft om te zorgen dat de restzetels in het linkerkamp terecht komen.

Roemer verwijt de PvdA-leider geen keuze te maken. Hij verwijst naar de formatie in 2006 toen de SP ook fors won bij de verkiezingen, maar de PvdA vervolgens in zee ging met het CDA. "Dit is het moment om te kiezen voor een echt links blok."

Lees alles over de verkiezingen op onze special