DEN HAAG - De achterban van GroenLinks is aan het verschuiven door de 'realistische koers'.

Dat zegt GroenLinks-leider Jolande Sap in een interview met NU.nl.

"Er zijn mensen die zeggen: ik vind principes zo belangrijk dat ik daar nooit een onsje af zal doen. Anderen zeggen: wat heerlijk dat er groene resultaten worden geboekt."

Volgens Sap heeft GroenLinks de 'realistische koers' al jaren, "maar we hebben door de bijzondere omstandigheden nu ook echt de kans om die waar te maken."

De partij van Sap staat er slecht voor in de peilingen. Zo kwam er kritiek op de steun aan de missie in Kunduz. Ook was een deel van de achterban niet blij met het Lente-akkoord. Daar kwam de lijsttrekkersstrijd met Tofik Dibi nog bovenop.

Sap zegt dat potentiële GroenLinks-stemmers moeten accepteren dat de partij concessies zal doen 'om idealen binnen te halen'. Wel zegt ze dat de kernwaarden groen, eerlijk delen en tolerantie niet onderhandelbaar zijn.

Opvolging

Het bestuur van GroenLinks ziet geen aanleiding om partijleider Jolande Sap na de verkiezingen aan de kant te schuiven. Partijvoorzitter Heleen Weening vindt dat Sap het 'uitstekend doet'.

Dit laat Weening weten in reactie op een discussie op Radio 1, waarin gespeculeerd werd over de opvolging van Jolande Sap. Hierin werden Kamerlid Jesse Klaver en de nummer twee van de kandidatenlijst Bram van Ojik getipt als mogelijke opvolgers van Sap, die bij een tegenvallend verkiezingsresultaat weg zou moeten.

Campagnemarathon

Het bestuur zou Van Ojik naar voren schuiven, werd beweerd door journalist Francisco van Jole. Weening vindt dit een 'raar verhaal'. "Het GroenLinks-bestuur is trots op Jolande Sap", laat zij via Twitter weten. Een woordvoerder van het partijbureau noemt de speculaties 'volstrekte onzin'.

Vanaf zondag gaat GroenLinks 72 uur onafgebroken campagne voeren om op 12 september toch nog een goed resultaat te behalen. Campagneleider Jesse Klaver wil niet spreken van een wanhoopsoffensief, omdat de campagnemarathon al lange tijd gepland stond. "Maar ik snap dat het zo wordt uitgelegd", zei hij maandagochtend.

Lees hier het hele interview met Jolande Sap

Lees alles over de verkiezingen op onze special