De Tweede Kamer kan volgens 50Plus-lijsttrekker Henk Krol wel wat levenservaring gebruiken. "50Plus wil met bedachtzaamheid naar onderwerpen kunnen kijken en af en toe roepen: jongens, doe even rustig."

In sommige peilingen staat 50Plus op gelijke hoogte met GroenLinks. Hoe komt het uw partij zo in de lift zit?

"Het is een sneeuwbaleffect. Toen ik met de campagne begon vroegen mensen: wat doet de hoofdredacteur van de Gaykrant hier? 50Plus zegt u? Is dat een kaassoort?"

"Het probleem is: ouderen herkennen zich niet in de discussies op tv of in de krant, maar ze merken het wel in hun portemonnee. De reactie die ik op straat merkte was: eindelijk iemand die écht heeft gemerkt hoe erg we erop achteruit zijn gegaan."

"Dan gaat het ineens heel snel. Geef eens een stapel, zeggen ze dan. En dan gaan ze zelf flyeren."

Is de nood zó hoog?

"Ab-so-luut. Jij en ik hebben een salaris en en groeien mee met de inflatie, krijgen soms een loonsverhoging. Maar mensen met aow of klein pensioentje niet. Hun kosten gaan alleen maar omhoog. Ze zijn 8 procent achterop gekomen ten opzichte van mensen die gewoon werken."

"Dat zal de komende jaren alleen maar erger worden. En daar komt de korting op de pensioenen nog bij. Dan heb je het dus over een achteruitgang van 25 tot 30 procent ten opzichte van anderen."

NRC.Next checkte laatst de uitspraken van 50Plus. Het CPB zegt dat het minder slecht gesteld is dan jullie voorhouden.

"Er wordt gegoocheld met cijfers. Het CPB heeft het over de situatie van ouderen ten opzichte van tien jaar geleden. Maar daar moet je niet naar kijken, je moet kijken naar de individuele gevallen. Minister Kamp goochelt ook met cijfers en daar ben ik best een beetje boos over. Ken je iemand met een pensioen."

Mijn vader. Sinds drie weken.

"Jouw vader heeft dan nog niet te maken gehad met ouderen waarbij het inkomen niet meesteeg met de inflatie. Bij welk pensioenfonds zit hij?"

ABP.

"Dan is het niet leuk voor hem, dan gaat hij 15 procent inleveren ten opzichte van waar hij op gerekend had. En omdat zijn aow niet meegroeit met de inflatie en de prijsontwikkeling gaat hij nog eens 8 procent inleveren. Hij zal dus 22 tot 25 procent inleveren."

Geldt het niet voor alle groepen in de samenleving dat er ingeleverd moet worden?

"Ja natuurlijk, maar als we allemaal ongeveer hetzelfde inleveren zou ik er vrede mee hebben. Maar ga niet bij één groep, waarbij het makkelijk te halen is, nog eens extra ingrijpen."

"Ouderen worden afgeschilderd als mensen die achter een looprekje lopen of de hele tijd op vakantie zijn. Maar de meesten zijn actief in het verenigingsleven, buurthuizen, passen op kleinkinderen. Ouderen dragen een waanzinnig deel bij aan de economie. Dat wordt weggeduwd."

Jullie zijn fel tegen de korting op de pensioenen. Economen zeggen dat het nodig is om te voorkomen dat er straks voor de huidige generatie werkenden nog wat in kas zit.

"Je moet het niet aan de economen vragen die zo graag met hun snufferd op tv willen. Luister naar de deskundigen, namelijk de directies van de pensioenfondsen."

"De fondsen moeten korten omdat ze slechts uit mogen gaan van een rendement van 2 procent, terwijl bij het ABP 11 procent reëel zou zijn! Als we de rente op 4 procent zetten is dat heel redelijk en hoeven de pensioenen niet te worden gekort."

Moeten ouderen ook meebetalen aan de oplopende zorgkosten?

"Ouderen zijn maar voor een klein deel verantwoordelijk voor de oplopende zorgkosten."

Juist een groot deel toch?

"Het beeld is dat zorg alleen voor ouderen is, maar het is voor een veel breder deel van de bevolking. Vang me even niet op het juiste cijfer. Waar ik van geschrokken ben is dat in de zorg zo bureaucratisch gehandeld wordt. Mensen zitten uren achter de pc om in te vullen wat ze precies gedaan hebben. En voor alle kleine randzaken worden aparte functies bedacht."

U was van de VVD. Meer marktwerking in de zorg voorkomt juist bureaucratie is daar de redenering toch?

"Nee, de marktwerking is veel te ver doorgeschoten. Zeker nu veel te veel verrichtingen betaald worden. Ik zou zeggen: ga eens naar de zorginstellingen om te kijken hoe het daar gaat. Sommigen zeggen zelfs dat ze met de helft van het budget, wat ik bijna niet kan geloven, betere zorg kunnen geven. Als de politiek die bureaucratie aanpakt."

Zijn jullie een one-issue-partij?

"Wij praten eerst over pensioenen, pensioenen, pensioenen en daarna gaan we het ook over andere dingen hebben. Het voordeel van de mensen van 50Plus is dat we enige levenservaring hebben. Het gemiddelde Kamerlid is een stuk jonger geworden. Ik denk dat 50Plus op alle onderwerpen een verrijking kunnen betekenen."

Hoe zouden jullie een verrijking kunnen betekenen, bijvoorbeeld in het debat over de Eurocrisis?

"Door te kijken hoe het gegaan is. Mensen mogen een paar jaar achter de knoppen zitten en willen snel naam maken, maar zo werkt het niet. Bij de euro hebben we veel te snel gehandeld."

Meer partijen zeggen dat het te snel is gegaan met Europa.

"Wij brengen reflectie aan. 50Plus wil met bedachtzaamheid naar onderwerpen kunnen kijken en af en toe roepen: jongens, doe even rustig."

De slotvraag is van NUjij en sluit eigenlijk wel mooi aan. Qui Sas vraagt: Er zijn meer partijen die de zorg voor en de koopkracht van ouderen willen beschermen, dus in welk opzicht bent u anders?

"Wilders liet binnen een dag zijn belofte vallen dat verhoging aow-leeftijd een breekpunt was. De SP heeft het in het verleden erg voor ouderen opgenomen, maar nu blijkt dat daar de aow-leeftijd ook gewoon wordt verhoogd. Als je op 50Plus stemt weet je dat we de belangen van ouderen blijven behartigen."

Bij jullie blijft 65 de aow-leeftijd?

"Voorlopig. Tot we meer werkgelegenheid hebben voor ouderen. Dan kan je experimenten aangaan. Ik wil graag het wetenschappelijk bureau opdracht geven om te kijken of we die harde grens van 65 glijdend kunnen maken."

"Dat je bijvoorbeeld voor een dag de aow in gaat en de andere dagen gewoon blijft werken."

Een soort parttime aow.

"Ja precies. Hoeveel huwelijken lopen niet stuk als pa ineens thuis komt te zitten. Die gaat zich dan bemoeien met de werkzaamheden van moeders. Bovendien worden veel mensen worden ziek als ze met pensioen gaan."

"Als je het geleidelijk aanpakt kunnen mensen wennen aan een nieuw leven. Ze kunnen bovendien op het werk hun kennis overdragen aan hun jonge collega's."

Lees hier het profiel van Henk Krol