DEN HAAG - Omdat premier Mark Rutte geen beeld schetst van waar hij naartoe wil met de euro, draagt hij eraan bij dat de eurocrisis voortstrompelt van incident naar incident en wordt er telkens gekeken naar de ECB voor oplossingen.

Dat zegt D66-Kamerlid en econoom Wouter Koolmees naar aanleiding van uitspraken zondag van Angel Gurria, de secretaris-generaal van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Gurria vindt dat de Europese Centrale Bank meer moet doen om de eurocrisis te bestrijden, maar volgens Koolmees is het nu eerst aan de regeringsleiders om stappen in de eurocrisis te nemen.

"Er wordt teveel alleen maar naar de ECB gekeken, terwijl die al twee keer tijd heeft gekocht voor de regeringen door staatsobligaties op te kopen", aldus Koolmees. "Dat zijn alleen de tijdelijke oplossingen. Maar regeringsleiders moeten niet langer wegduiken en zich verschuilen achter de ECB."

Zekerheid

Om een duurzame oplossing voor de crisis te vinden, ziet Koolmees het als onontbeerlijk dat regeringsleiders een duidelijk beeld schetsen van de toekomst van de Europese en monetaire unie "want alleen zo kun je de financiële markten echt zekerheid en duidelijkheid bieden".

Hij kan zich dan ook niet vinden in de argumenten van premier Rutte (VVD) dat hij eerst de problemen wil oplossen, en pas daarna weer over vergezichten wil praten.

"Op die manier weet niemand echt waar hij aan toe is, en zal het vertrouwen niet terugkeren. Dat betekent dat je van incident naar incident blijft strompelen", aldus Koolmees.

Retoriek

Hij vervolgt: "Rutte blijft hangen in verkiezingsretoriek. Bij de vorige verkiezingen zei hij al: 'geen cent naar Griekenland' en nu zegt hij het weer. Terwijl we er toch echt met elkaar uit moeten zien te komen."

De D66'er verbaast zich ook over de opstelling van de SP, die de ECB meer ruimte wil geven om geld te verstrekken aan noodlijdende eurolanden. Koolmees: "Het verwondert me dat de SP, die zo hamert op het gebrek aan democratisch gehalte van de Europese Unie, alle heil verwacht van dit ondemocratisch instituut."

Plan

Zelf presenteerde Koolmees afgelopen voorjaar een plan van aanpak om de eurocrisis te bestrijden. Begrotingsdiscipline is daarbij volgens hem heel belangrijk.

Op de korte termijn wil hij de noodfondsen vergroten zodat de zuidelijke landen meer financiële ruimte hebben om uit de crisis te komen.

Vervolgens wil hij toe naar een bankenunie om tegenwicht te kunnen bieden aan de de grote wederzijdse afhankelijkheid van banken en de Europese landen, en tot slot wil hij de economische unie "voltooien" waardoor landen belangrijke facetten van hun economieën niet meer uit de hand kunnen laten lopen.

Debat

Op 3 september gaan de financiële woordvoerders van verschillende politieke partijen met elkaar in debat tijdens 'Het Financiële Verkiezingsdebat' georganiseerd door NU.nl en het Holland Financial Centre.

In de aanloop naar het debat spreekt NU.nl dagelijks een van de deelnemers over het actuele nieuws.

Aflevering 1: Eddy van Hijum (CDA)
Aflevering 2: Jesse Klaver (GroenLinks)
Aflevering 3: Henk Nijboer (PvdA)
Aflevering 4: Mark Harbers (VVD)
Aflevering 5: Arnold Merkies (SP)

Lees alles over de schuldencrisis
Volg de verkiezingen op onze special

Bekijk de investeringen en bezuinigingen van het D66-verkiezingsprogramma