DEN HAAG - De PvdA heeft nog steeds de ambitie om de grootste partij te worden na de verkiezingen op 12 september.

Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom zondag gezegd in het tv-programma Buitenhof.

Hij wil echter niet op de zaken vooruitlopen op basis van het succes van zijn partij in recente peilingen. ''Dingen veranderen snel, we hebben nog 10 dagen te gaan'', aldus Samsom.

Het succes van de PvdA komt volgens Samsom deels doordat de partij veel mensen trekt die normaal niet naar de stembus gaan.

De PvdA-leider wil geen vicepremier onder Mark Rutte worden. ''De leider van de PvdA zit in de Tweede Kamer. Er is één uitzondering en dat is als de PvdA de grootste partij wordt'', aldus Samsom.

Roemer

SP-leider Emile Roemer liet zondag in het tv-programma Eva Jinek op Zondag weten dat Samson volgens de SP-leider een keuze moet maken of hij voor een linkse coalitie gaat na de verkiezingen op 12 september.

Roemer herhaalde dat hij een rechts blok niet aan een meerderheid gaat helpen en rekent erop dat andere linkse partijen dat ook niet zullen doen.

Ook gaf hij aan geen vicepremier te willen worden onder Mark Rutte en dat hij niet tevreden zou zijn als hij geen premier wordt. ''Dan zijn we niet groot genoeg geworden'', aldus Roemer.

Alles over de verkiezingen op onze special