LONDEN - Mensen met een beperking moeten bij dezelfde clubs kunnen sporten als mensen zonder beperking.

Dat zei minister Edith Schippers (Sport) zaterdag tijdens een bezoek aan de Paralympics in de Britse hoofdstad Londen.

Volgens Schippers is alles daarvoor bestuurlijk gezien geregeld, maar is er in de praktijk nog wel een slag te slaan. ''We zijn er nog niet.''

Ze wil dat de gehandicapte sporter voortaan gewoon bij de sportvereniging om de hoek terecht kan. ''Naast het onderscheid tussen jeugd- en volwassenensport, komt er in elke club dus een nieuwe tak bij: voor mensen met een beperking'', aldus de minister.

''Dat gaat niet van de een op de andere dag'', realiseert ze zich. Zo moeten er geschikte trainers zijn, goede competities worden opgezet en moeten alle sportcomplexen ook voor mensen met een handicap toegankelijk zijn. ''Het vraagt een hoop, maar de hele club en de samenleving krijgen daar veel voor terug.”

Emancipatie

De minister heeft 70 miljoen euro per jaar uitgetrokken om sport en bewegen in de buurt mogelijk te maken. Dat geld ''is uiteraard ook voor mensen met een beperking bedoeld'', zei ze.

Schippers zei overigens blij te zijn dat de Paralympics steeds meer aandacht krijgen. In korte tijd is volgens haar veel winst geboekt bij de emancipatie en integratie van sporters met een lichamelijke beperking.

''Esther Vergeer is net zo’n sportboegbeeld als, om maar iemand te noemen, Sven Kramer of Marianne Vos'', zei ze, verwijzend naar de rolstoeltennisster die bij de Paralympics meerdere malen goud in de wacht wist te slepen.