DEN HAAG - SP-leider Emile Roemer wil een rechts blok na de verkiezingen van 12 september niet aan een meerderheid helpen.

Dat zei hij zaterdag terwijl hij campagne voerde in zijn thuisplaats Boxmeer, meldde fractiesecretaris Hans van Heijningen.

''Als Rutte op voorhand een samenwerking met de PvdA en de SP blokkeert, dan maken wij de optie voor een rechtse coalitie niet mogelijk'', aldus Van Heijningen.

Van uitsluiten is geen sprake, want VVD-leider en premier Mark Rutte is altijd welkom om een links blok alsnog aan een meerderheid te helpen, aldus de SP.

Roemer rekent erop dat de andere linkse partijen dezelfde lijn zullen volgen. ''We hebben een lijstverbinding'', zei hij. Zo'n verbinding maakt de kans om na de verkiezingen een restzetel te behalen groter.

Eigen campagne

Rutte liet zaterdag tijdens een campagnebezoek aan Breda weten alleen nog zijn eigen campagne te voeren. Hij stelde niet meer in te willen gaan op uitspraken van andere politici. Aan de uitspraken van Roemer had hij niets toe te voegen.

Ook op een oproep van eurocommissaris Neelie Kroes (VVD) om de PVV uit te sluiten, en de uitspraak van PvdA-leider Diederik Samsom dat Rutte betrouwbaar zou zijn, wilde Rutte niet inhoudelijk ingaan. ''De VVD sluit geen partijen uit'', zei hij enkel. En met betrekking tot de uitspraken van Samsom: "Die fout in de campagne is rechtgezet. En zo hoort het ook".

De premier gaf aan wel klaar te zijn met terugblikken op het gesteggel van de afgelopen dagen over leugens en halve waarheden.

Alles over de verkiezingen in ons dossier