DEN HAAG - Als de linkse partijen in Nederland aan de macht komen, komen ruim 20.000 banen bij Defensie op de tocht te staan.

Als de bezuinigingen in hun programma's doorgaan, kan dat de krijgsmacht bovendien zo uithollen, dat zij in de praktijk nauwelijks meer inzetbaar is.

Dat concludeert het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), dat partijvisies op Defensie van tien politieke partijen heeft geanalyseerd. Het HCSS is een onafhankelijke denktank van experts en analisten op defensiegebied.

De SP wil 1,5 miljard bezuinigen, de PvdA en GroenLinks 1 miljard en D66 500 miljoen. Dat kan volgens het HCSS tot wel 23.500 arbeidsplaatsen kosten, aldus het HCSS zaterdag.

Volgens de denktank benoemen de partijen die consequenties niet in hun partijprogramma's.

Afgestoten

VVD en CDA sneden de afgelopen kabinetsperiode al fors in Defensie. Daardoor verdwijnen 12.000 banen en is materieel, zoals de Leopard 2-tanks, afgestoten.

De meeste partijen staan achter die bezuinigingen. Alleen de SGP en de ChristenUnie willen dat er juist geld bijkomt.

Risico

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) laat zaterdag in een reactie op het onderzoek weten dat ''het rapport bevestigt wat ik al veel langer zeg. Nederland neemt inderdaad een risico als dit soort bezuinigingen worden doorgevoerd''.

Volgens het HCSS valt bij VVD en CDA op dat ze een paar belangrijke zaken 'vergeten' te benoemen. Zo komen de missie in Kunduz en de omstreden aanschaf van het gevechtsvliegtuig JSF niet voor in hun programma's.

Ze steunen die punten wel in de Tweede Kamer. De experts vermoeden dat de partijen in verkiezingstijd niet met de onderwerpen geassocieerd willen worden.

Lees alles over de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in ons dossier