DEN HAAG - De Nederlandse pensioenfondsen en banken moeten zich niet massaal uit Spanje terugtrekken, maar zelf hun problemen oplossen in plaats van het aan de overheid te laten.

Dat zegt Arnold Merkies, econoom en kandidaat Tweede Kamerlid voor de SP in een gesprek met NU.nl.

Hij vindt het misplaatst dat de sector "trots" is dat het zich steeds meer terugtrekt uit de zuidelijke landen, omdat daardoor die landen nog meer moeite hebben om uit de problemen te raken.

Volgens Merkies moeten daarom ook private schuldeisers in landen waar de schuld niet meer houdbaar is, zoals Griekenland, hun schulden herstructureren en daarmee hun aandeel leveren in de oplossing van de problemen, in plaats van dat aan die landen overheidsleningen worden verstrekt uit het noodfonds.

"De zuidelijke landen moeten de ruimte krijgen om hun economie weer aan te jagen en uit de problemen te groeien. Maar zolang zij zitten met enorme schulden zal geen geldschieter in een bedrijf daar investeren", aldus Merkies. "Met de strenge aanpak van Jan Kees de Jager van Financiën komen er dus alleen maar nieuwe problemen."

Bad bank

Evenals De Jager ziet de SP'er stevige maanden aankomen voor de eurozone met belangrijke beslissingen over Griekenland en Spanje. Het liefst zou Merkies nu alsnog de financiële instellingen een grotere rol geven in het oplossen van de crisis, met name als het gaat om schuldenherstructurering.

Hij is dan ook niet blij met de beslissing vrijdag van Spanje om een 'bad bank' op te richten, waarin onder meer slechte leningen van kredietverstrekkers en vastgoed worden ondergebracht. "Dat is weer een cadeautje aan de sector. De overheid neemt de grootste risico's over voor een te hoge prijs."

ECB

Het liefst zou de SP zien dat de Europese Centrale Bank een grotere rol krijgt als geldverstrekker.

Merkies: "In Europa bestaat een fixatie op inflatie, maar door nu steeds maar mondjesmaat in te grijpen, blijft de onzekerheid voortduren. We moeten af van die speculatieve golf."

Debat

Op 3 september gaan de financiële woordvoerders van verschillende politieke partijen met elkaar in debat tijdens Het Financiële Verkiezingsdebat georganiseerd door NU.nl en het Holland Financial Centre.

In de aanloop naar het debat spreekt NU.nl dagelijks een van de deelnemers over het actuele nieuws.

Aflevering 1: Eddy van Hijum (CDA)
Aflevering 2: Jesse Klaver (GroenLinks)
Aflevering 3: Henk Nijboer (PvdA)
Aflevering 4: Mark Harbers (VVD)

Lees alles over de verkiezingen op onze special
Lees alles over de schuldencrisis
Vijf vragen faillissement Griekenland

Bestudeer de investeringen en bezuinigingen van de SP