DEN HAAG - De PvdA wil dat zzp'ers voortaan geen uren meer bij hoeven te houden om in aanmerking te komen voor fiscale kortingen en andere gunstige regelingen.

Dat liet kandidaat-Kamerlid Mei Li Vos zaterdag weten. Zzp'ers (zelfstandigen zonder personeel) moeten nu aantonen dat zij 1225 uren hebben gewerkt voor hun bedrijf.

Daarmee hoopt de overheid fraude te voorkomen. Volgens Vos is dat echter niet effectief, omdat met een trucje makkelijk gedaan kan worden alsof er zoveel uren in de zaak zijn gestoken.

Vos ziet liever dat winst de basis is voor het criterium om in aanmerking te komen voor aftrek en kortingen. Dat is volgens haar beter te handhaven en ook nog eens veel minder administratie voor de zzp'er. De huidige regeling is een doorn in het oog van veel zzp'ers, aldus Vos.

Omzetcriterium

D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya kwam zaterdag ook met een plan voor zzp'ers. Zij wil tevens een omzetcriterium in plaats van een urencriterium. ''Dit maakt de belastingaangifte eenvoudiger, omdat het aansluit bij informatie die zzp’ers al geven'', stelt zij.

Koser Kaya wil verder dat de sociale zekerheid van zzp'ers beter wordt geregeld. Ze moeten bijvoorbeeld mee kunnen doen aan een pensioenfonds. Ook moeten zzp'ers in aanmerking komen voor de WIA, als ze arbeidsongeschikt raken.