DEN HAAG - Mark Harbers, financieel woordvoerder van de VVD, vindt dat de PvdA met zijn plannen de economie "kapotbezuinigt". Harbers: "De PvdA bewijst dat het kan."

Dat zegt hij tegenover NU.nl, in een gesprek over de aanpak van de arbeidsmarkt.

Eerder was het juist de PvdA die de VVD verweet de economie 'kapot te bezuinigen'. Maar uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma's maandag bleek dat de economische groei en werkgelegenheid onder de PvdA meer geremd wordt tegen 2017 dan bij andere partijen.

Harbers ziet daarmee de rollen omgedraaid: "Ik dacht altijd dat het onmogelijk is om de economie kapot te bezuinigen, maar de PvdA bewijst dat het kan."

Smurrie

Volgens Harbers is de VVD er als enige partij in geslaagd om met een combinatie van voldoende bezuinigen, groei van banen en economie, en een bescheiden koopkrachtafname niet met een "smurrie" te eindigen in de doorrekeningen "zoals bij de partijen het geval is".

De VVD'er denkt dat deze uitkomst mede te danken is aan de plannen van de VVD om mensen uit de uitkering te halen. Harbers zegt dan ook "eigenlijk wel blij" te zijn met de berichtgeving vandaag dat Nederland minder in trek is bij arbeidsmigranten. "Wij willen daartoe liever mensen in Nederland zelf aan een baan helpen, en ons beleid nog verder doorvoeren."

Heet

Met name het tegengaan van "malafide arbeidsbureaus" heeft er volgens de financieel woordvoerder van de VVD aan bijgedragen dat het arbeidsmigranten uit andere landen "hier te heet onder de voeten werd". Ook noemt hij de aanscherping van de sociale zekerheid als belangrijke bijdrage "waardoor mensen niet meer makkelijk hier van de bijstand kunnen gaan genieten".

Liever ziet Harbers dat meer mensen uit de bijstand die arbeidsplaatsen invullen. "De bijstand is geen keuzemenu waarbij je kunt gaan zitten wachten tot de perfecte baan voorbij komt."

Ook werkgevers moeten hun verantwoordelijkheid nemen, vindt Harbers: "Zij moeten eerder voor mensen met een uitkering kiezen. Het is kortzichtig om Polen aan te nemen, omdat meer mensen in de bijstand ook leidt tot hogere belastingen."

Debat


Op 3 september gaan de financiële woordvoerders van verschillende politieke partijen met elkaar in debat tijdens 'Het Financiële Verkiezingsdebat' georganiseerd door NU.nl en het Holland Financial Centre.

In de aanloop naar het debat spreekt NU.nl dagelijks een van de deelnemers over het actuele nieuws.

Aflevering 1: Eddy van Hijum (CDA)
Aflevering 2: Jesse Klaver (GroenLinks)
Aflevering 3: Henk Nijboer (PvdA)

Lees alles over de verkiezingen op onze special

Bekijk hier de investeringen en bezuinigingen van PvdA en VVD