AMSTERDAM - De SP blijkt ook in de politieke barometer van Ipsos Synovate zwaar in de min te staan. De PvdA wint juist fors.

De SP komt op 27 zetels, vorige week waren dat er nog 30. De PvdA stond op 22 en komt nu uit op 26. Daarmee is het verschil tussen de twee partijen op links nog maar 1 zetel.

Eerder deze week toonden de peilers van TNS Nipo en EenVandaag al aan dat het de verkeerde kant op ging met de partij van Emile Roemer.

De PvdA profiteert waarschijnlijk door sterke debatten van leider Diederik Samsom.

In de barometer blijft de VVD de grootste partij met 34 zetels. De PVV van Geert Wilders wint een zetel ten opzichte van vorige week en komt op 20.

Het CDA verliest juist een zetel en komt op 13. D66 blijft gelijk op 14. ChristenUnie en GroenLinks leveren allebei een zetel in en komen respectievelijk op 5 en 4.

De Partij voor de Dieren, SGP en 50Plus staan deze week op respectievelijk 4, 2 en 1 zetel.

De Hond

SP-stemmers vinden dat Samsom de beste was in het lijsttrekkersdebat van donderdagavond. Bijna de helft van hen zet Samsom op één. Voor SP-leider Emile Roemer kiest 37 procent. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

Van de PvdA-kiezers vindt 89 procent Samsom de winnaar van het debat. Ook na het vorige grote lijsttrekkersdebat, afgelopen zondag, bleek uit onderzoek van De Hond dat SP-aanhangers Roemer niet de beste vonden. Van zijn eigen kiezers zette toen 36 procent de SP-leider op de eerste plaats, terwijl 61 procent Samsom tot winnaar uitriep.

Leugens

In het debat van donderdagavond, gehouden in het programma Knevel & Van den Brink, beschuldigde Samsom Rutte van het verspreiden van leugens. Van de ondervraagden is 48 procent het eens met de stelling dat Rutte te vaak onwaarheden verkondigt. Vijfenveertig procent denkt dat tijdens deze verkiezingscampagne meer wordt gelogen dan bij eerdere campagnes.

Direct na het debat riepen de kijkers van Knevel & Van den Brink Samsom al uit tot winnaar.

Bekijk de lijsttrekkersprofielen

Lees alles over de verkiezingen op onze special