DEN HAAG - CDA-kopstuk en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen houdt hoop voor zijn partij. "Ik hoop op meer zetels dan op dit moment in de peilingen'', zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad.

Verhagen noemde Sybrand van Haersma Buma ''een fantastische lijsttrekker''. Buma liet donderdag het hoofd een beetje hangen, toen hij stelde dat het herstel van het CDA langere tijd zal gaan duren.

''Dit is een langetermijnproject. Of we nou 5 zetels minder halen, of 10'', zei hij in een interview met NRC Handelsblad.

Ministerschap

Verhagen wil niet vooruitlopen op een functie in een nieuw kabinet. Maar de CDA'er sluit een nieuw ministerschap ook niet uit. "Laten we die vraag beantwoorden als het zover is", zei hij vrijdag.

CDA-lijsttrekker Sybrand van Haersma Buma zei donderdag dat Verhagen wat hem betreft opnieuw minister kan worden als het CDA deel uitmaakt van de coalitie. Verhagen vindt dat dit nu nog niet aan de orde is. "Eerst moeten we zo veel mogelijk stemmen binnenhalen."

Het CDA halveerde bij de vorige verkiezingen tot 21 zetels en de partij staat nu in de peilingen opnieuw op een flink verlies. Woensdag stond het CDA op 13 zetels.