DEN HAAG - Alles wat nodig is om zaterdag 130 te gaan rijden op een groot deel van de Nederlandse snelwegen, ''is in orde''.

Dat zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid) vrijdag na afloop van de ministerraad. ''Er wordt altijd gecontroleerd, ook morgen.''

Media meldden eerder dat Rijkswaterstaat nog niet alle verkeersborden op orde zou hebben om de maximumsnelheid te verhogen.

Opstelten noemde dat verhaal ''volstrekte onzin''. De minister stelt dat alles ''100 procent'' geregeld is om harder te gaan rijden.

Opschorten

GroenLinks wil dat de maximumsnelheid op een groot deel van de Nederlandse snelwegen zaterdag niet wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur. Volgens Tweede Kamerlid Ineke van Gent is de snelheidsverhoging overhaast ingevoerd en heeft Rijkswaterstaat de verkeersborden nog niet overal op orde.

''Minister Schultz heeft de borden niet op tijd geregeld, dus moet ze nu een pas op de plaats maken: opschorting van de snelheidsverhogingen'', vindt Van Gent. Doordat de borden niet in orde zouden zijn, kunnen geen snelheidscontroles worden uitgevoerd. ''Als er niet beboet kan worden, zullen mensen graag wat extra gas geven. Dat is gevaarlijk'', vindt de GroenLinks-politica.

GroenLinks is een fervent tegenstander van het verhogen van de snelheid op de rijkswegen.

Op de rode wegen mag vanaf zaterdag 1 september 130 kilometer per uur worden gereden. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

Start 130 km Nederlandse snelwegen