DEN HAAG - De SP is verantwoordelijk voor het uiteenvallen van de FNV door in het verleden "categorisch" voorstellen rondom het verhogen van de pensioenleeftijd af te wijzen.

Dit stelt Bernard Wientjes van werkgeversvereniging VNO-NCW in een interview met NU.nl.

"De SP heeft het poldermodel bijna kapot gemaakt. Ze hebben heel bewust en op ernstige wijze door een oorlog binnen de FNV te ontketenen het overlegmodel beschadigd."

Wientjes zegt 'kwaad' te zijn nu blijkt dat de SP de pensioenleeftijd naar 67 wil verhogen in 2025, zoals deze week bleek uit de CPB-doorrekeningen van de politieke partijen. "Dat is een U-bocht van ongekende omvang. Onvoorstelbaar."

Acties

Volgens de werkgeversvoorman was de SP verantwoordelijk voor de stevige campagne binnen de FNV om de pensioenleeftijd van 65 jaar te behouden. "Bij elke actie stond de SP met een spandoek waarop stond 65 blijft 65."

Dit heeft de voormalige FNV-voorzitter Agnes Jongerius uiteindelijk haar baan gekost, zo stelt Wientjes.

Hij rekent het de SP aan dat de verhoging van de AOW-leeftijd niet in het verkiezingsprogramma staat vermeld. "Ze moesten natuurlijk om goed uit de CPB berekeningen te komen geld binnenhalen. Dat levert het ook op in de doorrekeningen."

Draai

"Maar die draai, die hadden ze een half jaar geleden al moeten maken. Dan hadden we nu waarschijnlijk geen uiteengevallen vakbeweging gehad."

Wientjes stelt het daarnaast 'onverstandig' te vinden dat de nieuwe voorzitter van de FNV, Ton Heerts, heeft gezegd voorlopig niet te willen onderhandelen over een najaarsakkoord. "Ik kan me niet voorstellen dat je je primaire verantwoordelijkheid als vakbond, namelijk het onderhandelen met de partners, een paar maanden opschort."

Reactie SP

Volgens SP-leider Emile Roemer speelt werkgeversvoorzitter Wientjes gevaarlijk spel, door zich zo nadrukkelijk met de verkiezingen te bemoeien, zo laat hij weten via de SP-website.

"Wientjes, voorzitter van de vereniging van grote bedrijven, probeert uit alle macht de verkiezingen naar zijn hand te zetten. Hij maakt van VNO-NCW een frontorganisatie voor rijk en rechts Nederland. Maar verkiezingen zijn voor burgers, niet van bazen", aldus Roemer.

De SP-leider vindt dat banken en multinationals het land in de crisis hebben gebracht en dat Wientjes fungeert als "hun loopjongen". Roemer: "Rechts en rijk Nederland is bang dat wij de verkiezingen winnen, dat laat zien dat wij op de goede weg zijn". 

"Wientjes laat zien dat hij bang is dat wij wel zullen ingrijpen en de financiële markten aan de leiband leggen, bonussen in de ban doen en de rechten van werknemers niet meer laten afbreken. Terecht. Want dat gaat gebeuren als wij gaan meeregeren."

Lees het hele interview met Bernard Wientjes

Bekijk de CPB-doorrekening van de SP

Alles over de verkiezingen