HILVERSUM - PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom viel VVD-lijsttrekker Mark Rutte donderdag hard aan op de eerlijkheid van zijn verhaal, door te zeggen dat hij geen "leugens" moet verspreiden.

Samsom kwam met zijn kritiek tijdens het lijsttrekkersdebat bij het programma Knevel en Van den Brink.

Op beweringen van Rutte over de effecten van het PvdA-verkiezingsprogramma voor de staatsfinanciën en belastingen voor bedrijven, reageerde Samsom verscheidene malen met "nu deed u het weer" als hij vond dat Rutte de feiten verdraaide.

Hij refereerde daarbij ook aan het vorige lijsttrekkersdebat op zondag, waarbij Rutte volgens Samsom SP-lijsttrekker Emile Roemer "klem reed" tijdens een discussie over de verhoging van de eigen bijdrage.

Rutte sprak tijdens dat debat Roemer tegen dat het eigen risico in het VVD-programma omhoog gaat. Volgens de VVD'er wil zijn partij allerlei bestaande eigen bijdragen in de zorg schrappen en die vervangen voor één regeling, waarbij de kosten voor een patiënt oplopen tot maximaal 150 euro.

Onder meer hierover zei Samsom donderdag: "Mensen moeten op één ding kunnen vertrouwen. We moeten in ieder geval de waarheid spreken."

Spectaculaire daling

Verder tijdens het debat hield VVD-leider Rutte de PvdA'er Samsom nog voor dat die ongetwijfeld zwaar teleurgesteld zal zijn vanwege de berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) die in de ogen van Rutte een "spectaculaire daling'' van het aantal banen laten zien bij de PvdA-plannen.

Ook benadrukte Rutte dat de PvdA-plannen tot een daling van de huizenprijzen leiden met 5 procent.

Samsom wees erop dat de PvdA ervoor gekozen heeft om de rekening van de crisis zo eerlijk mogelijk te verdelen, en niet, zoals de VVD in zijn ogen doet, bij de lage inkomens neerlegt.

 

Roemer

SP-lijsttrekker Emile Roemer zei na afloop van het debat nog dat hij het dit keer beter had gedaan dan tijdens het eerdere lijsttrekkersdebat. Volgens hem is hij er "aardig in geslaagd'' om zich beter te manifesteren dan eerder deze week.

Terugkijkend op het eerste tv-debat zei Roemer eerder deze week dat hij duidelijker wil maken waar hij voor staat. "Misschien ben ik te aardig gebleven'', zei hij toen. Donderdagavond ging hij onder meer over de zorg opnieuw de confrontatie aan met VVD-lijsttrekker Mark Rutte.

Rutte gaf aan dat als de SP de grootste partij zou worden, hij weer terug gaat naar de Tweede Kamer. ''Als ik geen minister-president ben dan word ik weer fractievoorzitter. Maar ik ga er alles aan doen om dat te voorkomen, want dat zou slecht nieuws voor Nederland zijn.

CPB

Het debat tijdens de uitzending van Knevel en Van den Brink is het eerste lijsttrekkersdebat sinds maandag de doorrekeningen van het CPB verschenen van de verkiezingsprogramma's.

(Bekijk de grafische weergaven van de bezuinigingen en investeringen van VVD, SP, PVV, CDA, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en DPK)

Volg de verkiezingen via onze verkiezingsspecial

Lees hier de profielen van de lijsttrekkers

Debat Knevel en van den Brink