AMSTERDAM - De ChristenUnie heeft donderdagavond een actieplan gepresenteerd om de schuldencrisis bij burgers, banken en overheden de komende jaren aan te pakken.

Lijsttrekker Arie Slob presenteerde het plan samen met financieel specialist Carola Schouten tijdens een partijbijeenkomst in Ede.

Volgens Slob is het een 'ongemakkelijke boodschap' tijdens de verkiezingen, maar het is wel de waarheid.

"Er is geen ontkennen meer aan: we leven midden in een schuldencrisis. Schulden bij de overheid, schulden bij de banken en een grote schuldenlast bij burgers. Wij leven op te grote voet. De schulden blijven zich maar opstapelen." Een gerichte aanpak is daarom nodig, stelt hij.

Tien maatregelen

Het actieplan bestaat uit tien maatregelen. Het zijn punten waar de partij zich al langer hard voor maakt. Zo moet er een goede schuldhulpverlening komen voor mensen met problematische schulden. Ook moet de nationale hypotheekschuld op een aanvaardbaar niveau worden gebracht.

Voor de financiële sector geldt dat er verscherpt toezicht moet komen en de bonussen moeten worden aangepakt. Banken moeten een grotere kapitaalbuffer opbouwen om nieuwe schokken beter aan te kunnen. En de overheid moet de komende jaren de staatsschuld verder afbouwen.

Alles over de schuldencrisis en de aankomende Tweede Kamerverkiezingen in onze dossiers

Lees het profiel van Arie Slob