DEN HAAG - De PvdA en de SP 'vernietigen' in de ogen van GroenLinks-leider Jolande Sap banen.

De CPB cijfers laten zien dat GroenLinks ruim 2 procent meer werkgelegenheid voor elkaar krijgt. PvdA en SP laten allebei een min zien.

"Wij kunnen laten zien dat we 200.000 mensen aan het werk kunnen krijgen. Andere partijen op links doen dat niet. Sterker nog, die vernietigen banen", aldus Sap tegenover NU.nl.

Ze noemt de argumenten van SP-leider Emile Roemer en PvdA-voorman Diederik Samsom waarmee ze deze cijfers verdedigen 'smoesjes'.

Roemer stelde dat het verschil zit in de vele deeltijdbanen die de SP creëert. Samsom gaf donderdag tegenover NU.nl als reden op dat het CPB het deels op 65 laten van de aow-leeftijd als negatief voor de werkgelegenheid beschouwt.

"Als ze slecht scoren leggen ze de zwarte piet bij het CPB. Wij zorgen juist voor deeltijdbanen, dus dat is echt onzin. Het zijn keuzes die ze zelf gemaakt hebben."

Economie

Overigens heeft Sap zelf ook haar tegenvallers bij het CPB. Zo scoort GroenLinks in de cijfers relatief laag als het gaat om het rendement voor de economie van onderwijsinvesteringen.

Volgens de GroenLinks-leider komt dit vooral doordat de partij geen voorstander is van prestatiebeloningen voor leraren. "In de beoordeling van het CPB wegen deze prestatiebeloningen zwaar."

De aanval van Sap valt op aangezien GroenLinks, SP en PvdA in januari samen een manifestatie organiseerden waarbij ze een gezamenlijk banenplan lanceerden. Sap: "Ik vind het jammer dat ik dat plan niet terug zie bij de PvdA en de SP."

Deze manifestatie wordt door de partijen vaak aangehaald om aan te geven dat er sprake is van linkse samenwerking.

Alles over de komende Tweede Kamerverkiezingen

Lees het profiel van Jolande Sap