UTRECHT - PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester vindt dat het CDA met angstbeelden probeert de bezuinigingen op de GGZ goed te praten.

"Het CDA creëert angstbeelden over wachtlijsten. Dat mag u niet pikken", sprak Bouwmeester tijdens een debat over de GGZ donderdag in Utrecht.

Ze reageerde op uitspraken van CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot, die stelt dat de eigen bijdrage in de GGZ helpt om mensen kostenbewust te maken, en dat budgettering ook geen oplossing is.

"Als je niet kiest voor eigen betalingen, maar voor budgetten, dan krijg je te maken met wachtlijsten en dus ook geen zorg. Behalve voor de rijken die naar het buitenland gaan", aldus Bruins Slot.

Crisisopnames

Donderdag maakte GGZ Nederland bekend dat het aantal crisisopnames in de GGZ met 11 procent is toegenomen sinds de invoering van de eigen bijdrage begin dit jaar. Dat concludeerde de organisatie op basis van onderzoek onder haar leden. In februari werd het onderzoek voor het eerst uitgevoerd.

Tweederde van de deelnemers aan het onderzoek merkt dat patiënten stoppen met de behandeling. Het zou gaan om 6 procent van de GGZ-patiënten. De daling van het aantal aanmeldingen is 13 procent. Ook geven GGZ-leden aan dat ze het zorgaanbod beperken vanwege de bezuinigingen.

Volgens directeur Paul van Rooij zijn deze cijfers te wijten aan de bezuinigingen. Het meest zegt hij geschrokken te zijn door de toename van het aantal crisisopnamen.