DEN HAAG - PvdA-leider Diederik Samsom ziet dat het PvdA-verhaal 'eindelijk' wordt 'gehoord en begrepen'.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

Samsom is bezig met een opmars in de peilingen. Commentatoren noemden zijn optreden in het 'premiersdebat' van RTL sterk. Het gevolg was dat de PvdA afgelopen week won ten opzichte van de SP.

"Grosso modo lijkt het erop dat het de goede kant op gaat. Ik voel het ook op straat en hoor het van anderen die bezig zijn met de campagne: het verhaal wordt eindelijk gehoord en begrepen", aldus Samsom.

Thuiskomen

De PvdA-leider zegt dat de ontevreden kiezers aan het 'thuiskomen' zijn bij de PvdA. SP-leider Roemer zei eerder in een interview met NU.nl dat de PvdA een gat op links heeft gelaten waar de SP in is gesprongen.

"Ik heb het gevoel dat we dat gat al een tijdje aan het dichten zijn. Mensen die zich jaren geleden woedend afkeerden van de PvdA zie ik nu weer thuiskomen", stelt hij.

"Na uitstapjes die ze hebben gemaakt langs andere partijen, waarbij ze zagen dat de oplossingen niet dichterbij komen."

Griekenland

In het vraaggesprek zegt hij verder dat Griekenland mogelijk meer tijd moet krijgen om aan de begrotingseisen te voldoen.

"De Grieken eruit duwen zou een chaos veroorzaken. Als ze er een half jaar langer over willen doen om aan de verplichtingen te voldoen moeten we daar serieus over nadenken. Als het hen helpt en ons helpt moeten we de retoriek laten varen en de echte oplossing nastreven."

De Griekse premier Samaras pleitte er onlangs voor dat Griekenland meer tijd krijgt voor de bezuinigingsoperatie van 13,5 miljard in de komende twee jaar.

Duitsland heeft al laten weten dat hier geen sprake van kan zijn. Volgens de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble is de eurozone al tot het uiterste gegaan.

Lees hier het hele interview met Diederik Samsom

Ga naar onze verkiezingsspecial