AMSTERDAM - De uitspraak van VVD-leider Mark Rutte dat hij een links blok niet aan een meerderheid wil helpen na de verkiezingen, zorgt voor ''een ingewikkelde sudoku-puzzel''.

Dat zei PvdA-partijvoorzitter Hans Spekman donderdag.

''Al ergens geen behoefte aan is, is het wel aan een onoplosbare sudoku-puzzel'', stelde Spekman. Hij wil niet meedoen aan het ''spel'' van Rutte om ''allemaal kleine claimpjes'' te leggen op de formatie. Dat leidt er volgens de PvdA'er toe dat ''3, 4, 5 partijen na de verkiezingen hun beloften moeten breken''.

De VVD sluit zich niet als enige rechtse partij aan bij een linkse coalitie, zei Rutte woensdag. Maar de premier liet ook weten geen enkele partij uit te sluiten na de verkiezingen. Een samenwerking met de PVV is tot nog toe altijd als zeer onwaarschijnlijk bestempeld.

Uitgesloten

De PvdA heeft de PVV wel uitgesloten. Spekman zei open te staan voor een samenwerking met de SP en GroenLinks. ''Natuurlijk kan dat'', zei hij. ''De partijen liggen heel dicht bij elkaar.''

Spekman deed zijn uitspraken tijdens de presentatie van een actieplan tegen kinderarmoede. De PvdA vindt onder meer dat alle kinderen moeten ontbijten, dat de koopkracht van de laagste inkomens moet worden gerepareerd en dat niet meer mag worden bezuinigd op de schuldhulpsanering.

Alles over de verkiezingen in ons dossier