DEN HAAG - Vicepresident Piet Hein Donner van de Raad van State heeft niet aangeboden om te helpen bij het formeren na de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september.

Dat meldde een woordvoerder van de Raad donderdag.

''Het is primair aan de Kamer om dat aan de vicepresident van de Raad van State te vragen. Het ligt niet op de weg van de vicepresident om zijn hulp aan de Kamer aan te bieden'', aldus de zegsman. Hij stelde ook dat Donner (CDA) zich afvraagt of hij dé persoon is om te helpen, mocht de Kamer met een verzoek komen.

De woordvoerder benadrukt dat Donner niet met Tweede Kamerleden heeft gesproken over hulp bij de formatie, zoals in media werd gesuggereerd.

Analyse

Donner zou beschikbaar zijn om een analyse te schrijven over de uitslag van de verkiezingen. Ook zou hij volgens de berichten suggesties willen doen over hoe een nieuw kabinet gevormd moet worden.

Het is na de verkiezingen voor het eerst dat de Tweede Kamer de leiding neemt bij het formatieproces. Dat werd eerder gedaan door de koningin, die een informateur en later een formateur aanstelde.

De vraag is hoe het formeren nu gaat verlopen, mede omdat de eerste vergadering van de Tweede Kamer pas een ruime week na de verkiezingen wordt gehouden.

Alles over de verkiezingen