AMSTERDAM - SP-leden willen opheldering van hun partij over de plannen om de AOW-leeftijd toch te verhogen.

Verschillende provinciale en lokale SP'ers waren hiervan niet op de hoogte en vinden dat de partij niet eerlijk is geweest naar de achterban, schrijft het Nederlands Dagblad donderdag.

In het verkiezingsprogramma staat dat de AOW-leeftijd tot 2020 'in ieder geval' wordt gehandhaafd op 65 jaar. Uit de doorrekening van het SP-programma door het Centraal Planbureau (CPB) bleek maandag iets anders.

De partij wil oudedagsvoorziening vanaf 2015 inkomensafhankelijk maken voor 65- en 66-jarigen. In 2025 gaat de AOW-leeftijd voor iedereen omhoog naar 67 jaar.

Concessies

"Ik kan je verzekeren dat hier na de verkiezingen over wordt gesproken", zegt voorzitter Cees Venderbos van de SP in Dordrecht. De Dordtse afdeling diende tijdens het verkiezingscongres in juni een amendement in voor behoud van de 65 jaar in het verkiezingsprogramma. De afdeling waarschuwde toen dat de partij te vroeg concessies deed om met rechtse partijen te kunnen regeren.

"Dit hadden we op het congres willen horen, dan waren we er nu niet door overvallen", zegt Venderbos in de krant.

De afdeling Kampen, die een soortgelijk amendement indiende, heeft de landelijke fractie ook om uitleg gevraagd. "Ik wil weten wanneer de plannen zo concreet zijn geworden", zegt voorzitter Bas Royen. "We hebben er niet voor niets specifieke vragen over gesteld op het congres."

Mailtjes

Ook andere afdelingen willen opheldering. SP-Kamerlid Paul Ulenbelt erkent in de krant dat hij al meerdere mailtjes heeft ontvangen en belooft dat de partij uitleg zal geven. "We houden ons aan het verkiezingsprogramma."

Dat programma geeft volgens politicoloog en mede-oprichter van het Kieskompas André Krouwel ruimte voor de verhoging die het CPB heeft berekend.

SP-leider Emile Roemer noemt de verhoging donderdag in De Telegraaf 'een noodgreep, omdat het CPB andere bezuinigingen afwees'. Woensdag gaf hij al aan niet tevreden te zijn met het interview. De Telegraaf zou een campagne tegen hem voeren.

Bekijk hier de doorrekeningen van het CPB voor de SP.

Alles over de verkiezingen in onze special